Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baklava s kikirikijem i keksom. Morate probati!

Preuzmite sliku

Popularno

Iako smo navikli na stare tradicionalne recepte baklave, ovaj put donosimo novu priču baklave sa kikirikijem i keksom.

Za sve ljubitelje kikirikija, ova poslastica biće nezaobilazni dio trpeze. Jednostavan u pripremi sa vrlo neobičnim ukusom.

Sastojci

500 g kora za pitu

200 g mljevenog keksa

200 g mljevenog neslanog kikirikija

200 ml ulja

Agda

800 ml vode

400 g šećera

1 limun

Priprema

Prvo sjedinite mljeveni kikiriki sa mljevenim keksom. Na radnu površinu raširite jednu koru, poprskajte je uljem, na nju stavite još jednu koru i također je poprskajte uljem.

Stavite treću koru odozgo, poprskajte uljem i na jedan kraj stavite po 4-5 kašika mješavine kikirikija i keksa. Urolajte i rolate složite u nauljen pleh.

Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.

Svaki rolat u tepsiji premažite sa malo ulja. Isjecite na komade i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15min, odnosno dok ne porumeni.

Dok se baklava peče spremite agdu.

U 800 ml vode stavite šećer i kolutove limuna i stavite da provrije. Kada je baklava pečena, tako vruću pažljivo je prelijte ovim vrućim preljevom i ostavite da se ohladi. Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,