Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proglašavali bebe mrtvima pa ih prodavali: “Jedna beba koštala 10.000 maraka, blizanci 15.000”

Preuzmite sliku

Suze majke iz Kruševca koja je svog sina vidjela prvi put na porođaju, a drugi put tek sada kada ima 40 godina, ganule su regiju. Mnogo majki s područja bivše Jugoslavije još uvijek traže svoju, na porođaju, otetu djecu.

Gospođa Milica Milojević prije 40 godina na svijet je donijela Mlađana i otad ga nije vidjela. “Kad sam se porodila rekli su mi da mi je mrtvo dijete. Ja sam se porodila trećeg ujutro u tri sata, drugog sam otišla, a četvrtog su mi rekli da je dijete mrtvo”, ispričala je Milojević za Novu TV.

Da mu je majka živa, Mlađan je naslućivao. “Od sedmog razreda sam znao da sam usvojen”, rekao je. Prije tri i pol godine je otišao u matični ured u Aleksincu da sazna identitet svojih roditelja. Njemu su rekli da ga je rodila maloljetnica sa 16 godina.

Pedesetšestgodišnjakinju bi tražio po Kruševcu, da se nije obratio udruženju za nestale bebe. “Mi smo roditelji koji 20 godina pokušavaju naći svoju djecu”, rekla je Milanka Momčilović iz Udruženja nestale djece.

“Od 1945. do 1990. liječnici, medicinske sestre, matičari, policija i tajne službe otuđile su 100.000 beba, procjenjuje Udruženje nestalih beba iz Srbije. Svjedoci kažu kako je jedna beba stajala 10.000 maraka, blizance se moglo kupiti već za 15.000 maraka. Pokušala je trgovati i srbijanska vlada prošle godine, nudila je 10.000 eura po nestalom djetetu, majke nisu prihvatile, žele znati ko im je odnio djecu. Vijeće Evrope od Srbije traži bazu DNK podataka, a majke traže otvaranje arhiva nekadašnje tajne policije”, navela je Barbara Golja za Dnevnik Nove TV.

A sada već sredovječni ljudi više ne moraju živjeti s porodicom koja ih je kupila. Mlađanu su rekli da potiče od Roma. Takvoj porodici roda isprva nije namijenila dijete, ali očito je i roda potkupljiva.

Video možete pogledati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,