Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Postavljene barikade na sjeveru Kosova, Hoti – blokade zbog lažne vijesti o specijalcima

Preuzmite sliku

Poslije najave Prištine da u ponedjeljak počinje primjena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, građani sa sjevera Kosova nam javljaju da se na više lokacija na sjeveru Kosova postavljaju barikade. Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namjera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Vezano | Sirena za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici, okupljanje građana u selu Rudare

Čitaoci sa sjevera Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu, javila je reporterka N1. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti“, poručio je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, međutim, da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primjenjuje od ponedjeljka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje