Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Pilot objasnio zašto je sletio na autocestu, a ne na polje: “Htio sam samo jednu stvar”

Preuzmite sliku

Pilot aviona tipa Cessna Teodor Goričanec zbog tehničkih poteškoća bio je prisiljen danas sletjeti na autocestu A6. 

U tom trenutku s njim je bila polaznica pilotske škole, letjeli su prema Rijeci.

“Ja sam samo želio jednu stvar, da je kolegica koja je na školovanju cijela, bez ozljeda. Razmišljao sam samo o tome da nekoga ne ozlijedim na autocesti, da nemam nekog na duši kasnije i da nam se avion prilikom dodira i slijetanja ne zapali”, kazao je pilot Teodor Goričanec nakon incidenta, javlja Dnevnik.hr.

Upravo zahvaljujući njegovom iskustvu i smirenosti – niko nije ozlijeđen. Pilot Goričanec iza sebe ima oko 1000 sati leta.

Vezano | Hrvatska: Na autocestu Rijeka-Zagreb sletio avion, otkriveno i zašto

“Imao sam dvije opcije”

“Letjeli smo s aerodroma Lučko prema Rijeci. U 55. minuti leta motor je počeo gubiti snagu. Pokušavali smo se održavati na toj visni, ali nismo uspjeli. Morali smo tražiti prinudni teren za slijetanje.

Imao sam dvije opcije – teren koji mi je nepoznat, ali se činio ravan ili autocestu. Odlučio sam se ipak za autocestu što je bilo teško jer je danas gust promet. Pokušavao sam mirno i staloženo naći neku rupu između vozila koji su se kretali autocestom. Morao sam se teškom mukom dovući i sletjeti prije velikog semafora. S druge strane je bio dalekovod, pa bi takvo slijetanje imalo svoje posljedice”, kazao je.

Dodaje da ga ni u jednom trenutku nije uhvatila panika. ”Stres se javio tek pola sata nakon događaja, ali sam ga mirno prebrodio”, kaže pilot.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje