Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac kojem je izvršena prva uspješna transplantacija muškog spolnog organa, uskoro postaje otac

Preuzmite sliku

21-godišnji muškarac iz Južne Afrike kojem je u decembru prošle godine izvršena transplantacija penisa, očekuje dijete sa svojom djevojkom koja je trudna četiri mjeseca.

21-godišnjak (čiji je identitet zaštićen) izgubio je muški spolni organ kada je imao 18 godina zbog posljedica ozljeda nastalih obrezivanjem i prva je osoba na svijetu kojoj je ovakav zahvat uspješno izvršen. Operacija presađivanja muškog spolnog organa trajala je devet sati, a izvodili su je liječnički timovi sa Sveučilišta Stellenbosch te iz bolnice Tygerberg.

“Bilo mi je jako drago kada sam čuo vijest da je njegova djevojka trudna. To je dokaz da je transplantacija uspjela. Tome smo se i nadali, da će mladić moći normalno funkcionirati u svakom pogledu”, rekao je dr. Andre van der Merwe, koji je predvodio operaciju, za BBC.

Ljekari upozoravaju na činjenicu da godišnje u Južnoj Africi, ali i drugdje u svijetu, posljedice obrezivanja trpi velik broj dječaka i muškaraca, najviše zbog toga što se taj tradicionalni obred vrši nestručno; puno njih od ozljeda, koje nastaju prilikom izvođenja ovog barbarskog čina, i umire.(index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje