Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Na plaži Konyaalti u Antaliji osigurana socijalna distanca i tokom plivanja

Preuzmite sliku

Jedna od najpoznatijih turskih plaža Konyaalti priprema se za turističku sezonu nakon pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru priprema na poznatoj plaži Antalije, koja slovi za glavni grad turizma, bit će osigurana socijalna distanca i tokom plivanja.

Na plaži su s ciljem poštivanja socijalne distance stvoreni privatni prostori od devet kvadratnih metara, među kojima je udaljenost do dva metra.

Ležaljke i suncobrani su postavljeni po pravilu socijalne distance, također, pripremljeni su posebni prostori za invalide.

Na ulazu poznate plaže Konyaalti postavljena je tabela sa deset pravila kojih se posjetitelji moraju pridržavati tokom boravka.

Nošenje zaštitne maske bit će obavezno tokom boravka u zajedničkim prostorima, dok će ležaljke biti dezinficirane nakon svake upotrebe.

Na plaži Konyaalti je u okviru mjera protiv širenja koronavirusa ograničeno je pušenje, a posjetiteljima koji ne žele iznajmiti ležaljku, dozvoljeno je korištenje ličnih prostirki i suncobrana u prostoru koji je izdvojen.

Posjetiteljima plaže bit će zabranjeno hodanje bez obuće, dok će oni koji tokom plivanja budu prekršili pravilo socijalne distance biti upozoreni od spasilaca.

Koordinator Antalije Fondacije za ekološko obrazovanje u Turskoj (TURCEV) Lokman Atasoy je u izjavi za AA kazao da je na plaži Konyaalti pokrenut pilot projekat kojim se želi zaštititi javno zdravlje.

Istakao je da će pridržavanje mjera koje su ispisane na tabali koja je okačena na ulazu plaže biti od koristi za sve posjetitelje.

Prof. dr. Ata Nevzat Yalcin sa Odsjeka za infektologiju i mokrobiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Akdeniz potvrdio je da more pod ovim uslovima ne predstavlja opasnost.

“Potrebno je držati distancu i tokom plivanja. Prijenos zaraze u moru je uglavnom uzrokovan kihanjem i pljuvanjem zaražene osobe. Dakle, mala je mogućnost zaraze u moru ukoliko se posjetitelji budu pridržavali mjera“, zaključio je Yalcin. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje