Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španija: Zbog prekomjerne ovisnosti igrama na sreću, zabranjuje se reklamiranje kladionica

Preuzmite sliku

Kladioničarski i kockarski lobi procjenjuje kako igrači u Španiji, preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 miliona eura što je oko 20 miliona KM, što je oko 0,8 posto BDP-a

Španski ministar Alberto Garson predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica kojim vlada namjerava da stane na put porastu zavisnosti od igara na sreću u Španiji.

U januaru je na vlast došla lijeva koalicija sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa, kojem pripada Garson. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao da će pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni.

  • Industrija igara na sreću procvjetala je u Španiji u protekloj deceniji. Internet kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzeli su, od državne lutrije i poker aparata, dominantno mjesto na tržištu. Vlada namjerava da smanji njihovo reklamiranje na televiziji za 80%, i da zabrani kompanijama korištenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja. Kladionice koriste i druge fudbalske zvijezde poput Cristiana Ronalda i Neymara, jer je fudbal izuzetno popularan u Španiji. Te reklame se prikazuju na televiziji.

    ,,Regulacija treba da bude slična onoj kakvu ima duhanska industrija.”, rekao je Garson, i dodao da ovo nije hir, već da ova industrija takođe može da utječe na zdravlje građana. Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi eura. 

    Među predloženim mjerama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema riječima Garsona, privlače ranjive skupine podložne zavisnosti od kocke. (Telegraf.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje