Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prognoze za narednu godinu: Italijani najveće pesimiste u EU, Francuzi očekuju probleme, a evo šta misle građani BiH

Preuzmite sliku

Mišljenje da će 2019. biti bolja nego tekuća godina dijeli 39 odsto građana svijeta, pokazuje studija međunarodne asocijacije Gallup International. S druge strane, 24 odsto žitelja svijeta očekuje da će nastupajuća godina biti lošija.

Optimizam preovlađuje u Africi, Indiji, Latinskoj Americi i pojedinim evropskim zemljama koje nisu članice EU, kao što su Makedonija i Albanija.

Prema podacima Gallup International, u Albaniji je optimistično čak 71 odsto stanovnika, a u Makedoniji 48 procenata, dok je pesimistično 10, odnosno 18 odsto, respektivno.

U Bosni i Hercegovini dominira pesimizam, s obzirom na to da 41 odsto građana misli da će 2019. godina biti bolja, naspram 22 odsto optimista.

Najvše EU pesimista u Italiji

Pesimizam u EU preovlađuje među građanima Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Poljske i Češke, ali je ubjedljivo najizraženiji u Italiji gdje ima 55 odsto pesimista i samo 15 procenata optimista

Većina građana Turske (44 procenta) takođe je pesimistična.

Drugačije raspoloženje je registrovano u SAD, gdje 51 procenat anketiranih vjeruje da će biti bolje, 19 odsto da će biti lošije, a blizu četvrtine da će iduća godina biti ista kao ova koja je na izmaku.

Kada je riječ o globalnom miru, 27 procenata građana svijeta smatra da će nastupajuća godina biti mirnija, 35 posto očekuje da će ona donijeti više problema, a 32 posto misli da će sve ostati isto.

Uvjerenje u globalni mir najizraženije je u Indiji, Gani, Albaniji, Nigeriji i u Pakistanu.

Većina Francuza očekuje probleme

Na drugom kraju skale, aktivni protesti u Francuskoj svrstavaju ovu zemlju u grupu gdje većina (70%) očekuju više problema.

U SAD po ovom pitanju dominira pesimizam sa 42 odsto građana koji su izrazili zabinutost nasuprot 17 procenata optimista.

Građani Srbije manje vjeruju u globalni mir, budući da 40 procenata očekuje više problema, a samo 21 odsto misli da će biti mirnije.

U Bosni i Hercegovini takođe dominira pesimizam (39 odsto pesimista, a samo 19 posto optimista), kao i u Mađarskoj gdje je pesimistično 68 procenata anketiranih, a optimistično tek 10 posto.

U Albaniji čak 60 procenata građana vjeruje u mirniju 2019. godinu, dok 21 odsto očekuje više problema, a i u Makedoniji ima više optimista (43%) nego pesimista (27%), pokazuje istraživanje Gallup International. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje