Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borrell: Kurti i Vučić nisu postigli sporazum u Briselu

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da danas u Briselu lideri Kosova i Srbije nisu postigli dogovor kojim bi se riješila aktuelna kriza, ali da se dijalog nastavlja.

Borrell je u izjavi za medije, nakon dvije runde bilateralnih odvojenih i dvije runde trilateralnih sastanaka EU sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je ovo bio sastanak za upravljanje krizom, kako bi se smirila situacija na terenu nakon tenzija na sjeveru Kosova zbog registarskih tablica i dokumenata za ulaz – izlaz građana između Kosova i Srbije.

– Nažalost još nismo postigli dogovor na današnjem sastanku, ali ovo nije završetak priče i lideri su se složili da proces treba nastaviti. Razgovora će biti ponovo narednih dana jer ima još vremena do 1. septembra – kazao je šef evropske diplomatije.

Borrell je istakao da će se nastaviti s procesom pronalaska rješenja prihvatljivog za obje strane.

– Bio je ovo dug dan, ali nastavit ćemo dalje s ovim politički osjetljivim procesom u pronalasku rješenja prihvatljivog za obje strane kako bi osigurali stabilnost i mir prvo za građane, ali i za cijelu Evropu – rekao je Borrell.

  • Poručio je da međunarodna zajednica ne želi da vidi ponovo tenzije na sjeveru Kosova, te je istakao da će strane biti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu.

    Također je rekao da EU radi na postizanju konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, iako postoje razlike između strana kako treba da izgleda taj sporazum.

    Dijalogu u Briselu na najvišem političkom nivou prisustvovao je i specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dok je na marginama sastanka bio i specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar.

  • Pred današnji sastanak, sa Kurtijem i Vučićem se u srijedu u Briselu odvojeno sastao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je tom prilikom poručio da je KFOR spreman da reaguje ukoliko to situacija na sjeveru Kosova bude zahtijevala.

    Ohrabrio je sve strane da izbjegnu svaku retoriku mržnje i da sva neriješena pitanja riješe putem dijaloga. Stoltenberg je podsjetio i da KFOR ima više od 3.700 trupa na Kosovu, te da je potpuno posvećen svom mandatu prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje