Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poplave u Njemačkoj Belgiji: “Voda je do prsa, ovo ne pamtimo”

Preuzmite sliku

Više regija u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj pogođeno je obilnim kišama i poplavama, s nanesenom znatnom štetom.

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je posjetio Saarsku oblast, na granici s Francuskom i Luksemburgom, koja je najviše pogođena podizanjem nivoa vode nakon proloma oblaka tokom noći.

“Ovdje vidimo svu silinu prirode i što ona može prouzročiti te u kojoj mjeri se moramo pripremiti na ovakve događaje”, rekao je Scholz. U toj pokrajini je zbog vremenske nepogode prije 36 sati proglašeno izvanredno stanje. Ovo su najgore poplave koje su pogodile Saarsku oblast u posljednjih 30 godina.

Nakon što su probijeni nasipi u Quierschiedu, vlasti su obustavile rad električne centrale. U Saaru je mobilizirano oko 850 pripadnika vatrogasne službe i civilne zaštite. Njemačka se još uvijek sjeća katastrofalnih poplava 2021. u kojima je živote izgubilo 183 ljudi.

Obilne kiše u Francuskoj, Belgiji…

Područje Liegea na istoku Belgije također je pogođeno poplavama izazvanim obilnim kišama, koje su već nanijele štetu u Francuskoj. Na području tog grada do sada je zabilježeno oko 550 intervencija, a guverner Herve Jamar mobilizirao je 150 vatrogasaca u borbi protiv posljedica prirodne nepogode.

“Radi se većinom o intervencijama ispumpavanja vode koje se nastavljaju i u subotnjim jutarnjim satima”, priopćeno je iz ureda guvernera pogođene pokrajine.

U Fouronsu, na sjeveroistoku zemlje, voda se u nekim kućama podigla “do nivoa prsiju”, rekao je gradonačelnik Joris Gaens i dodao da se radi o najgorim poplavama u historiji Fouronsa. S druge strane granice, u nizozemskoj pokrajini Limbourg, zbog rizika od poplave su evakuirana dva kampa.

U francuskom departmanu Moselle, na sjeveroistoku zemlje, koji graniči s njemačkom Saarskom oblasti, u ranim subotnjim satima je podignuta uzbuna zbog rizika od poplava. “U manje od 24 sata palo je kiše kao u cijelom mjesecu”, objavile su vlasti. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,