Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč se bori protiv bacanja hrane za vrijeme praznika

Preuzmite sliku

Beč se bori protiv bacanja hrane za vrijeme praznika, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Povodom novogodišnjih praznika, bečka služba za okoliš i klimu (MA 22) pripremila je korisne savjete u cilju smanjenja gubitaka i bacanja hrane.

“Neophodno je napraviti listu za kupovinu namirnica. Izbjegavanje bacanja hrane nakon praznika počinje prije kupovine. Preporučuje se dobro planirati praznični meni, sastaviti listu za kupovinu i držati se te liste. Kod primamljivih ponuda poput “uzmi tri, plati dva”, koje navode na spontanu kupovinu, najvjerovatnije je da će nešto završiti u smeću. Lako krvarljive namirnice treba kupovati prije same pripreme. Pored toga, vrijedi pravilo da su bio-namirnice uvijek bolji izbor. Posebno važno za okoliš, klimu i zdravlje svakog pojedinca je smanjenje konzumacije mesa. Kuhano s ljubavlju i na kreativan način, vegansko i/ili vegetarijansko jelo može biti prava poslastica. Ko se ne želi u potpunosti odreći mesa, može uživati i u manjim porcijama. Nakon praznika je poželjno biti kreativan te od ostataka hrane napraviti ukusan i raznovrsan ručak” – savjetuje bečka služba MA 22.

U Beču je trenutno više od 30 frižidera postavljeno na različitim lokacijama u gradu, u prodavnicama kao i u privatnim i javnim ustanovama, u koje je moguće odnijeti donacije hrane. Lokacije za prosljeđivanje hrane se često mijenjaju, što se može pratiti putem online platforme foodsharing.at. Socijalne ustanove u Beču kupuju samo 45 posto namirnica, ostalih 55 posto čine donacije privatnih osoba.

Očuvanje okoliša je u austrijskoj metropoli posebno važno za vrijeme praznika jer se u tom periodu količina otpada poveća za oko deset posto.

Trećina svih proizvedenih namirnica u svijetu se baca, u Evropi u prosjeku 300 kg namirnica po stanovniku. U Beču se trenutno baci nešto manje od šest posto namirnica, zbog čega je služba MA 22 i pripremila nekoliko navedenih savjeta u cilju sprečavanja bacanja hrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,