Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta se desilo sa čuvenom haljinom od mesa Lady Gage, koja je šokirala svijet…

Preuzmite sliku

Prošlo je čitavih 11 godina otkad je Lady Gaga šokirala svijet prošetavši haljinu od mesa na dodjeli MTV video muzičkih nagrada. Gaga je u trenutku postala najekscentričnija modna ikona današnjice, a haljina je završila u muzeju. Da, i danas je izložena.

Na haljinu od mesa nije bilo ravnodušnih. Organizacije za zaštitu prava životinja su oštro osudile kontroverznu kreaciju Franca Fernandeza, dok ju je magazin “Time” proglasio najjačom modnim statementom 2010. godine, prenosi Zadovoljna.rs.

“Za mene, ona poručuje da ako ne ustanemo za ono u šta vjerujemo i ako se ne borimo za svoja prava, vrlo brzo ćemo imati prava koliko i meso na našim kostima. A ja nisam meso”, objasnila je Gaga u intervjuu koji je dala Ellen DeGeneres, nakon što je u haljini od mesa primila nagradu za spot godine za “Bad Romance”.

 • Nakon toga ju je odložila i nastavila dalje da pliva muzičkim i modnim vodama, ali slika čuvene haljine i deceniju kasnije izaziva polemike. Mlada pop zvijezda Billie Eilish se našla na meti fanova Lady Gage jer je u jednom intervjuu izrazom gađenja prokomentarisala legendarnu haljinu od mesa. I ponovo smo mogli da čujemo različite interpretacije ove modne objave, kao i njenog značaja u istoriji pop kulture. Ali, zapravo, ta haljina još nije otišla u legendu u punom smislu. Ni na roštilj, kako su neki predviđali.

  Odmah nakon MTV VMA, Rock and Roll hol slavnih kontaktirao je Lady Gagu u vezi sa haljinom.

  “Složili su se da nam je pošalju, ali tad je to bilo još sirovo meso i nismo znali šta ćemo s haljinom. Još niko nije pokušao nešto slično. U prošlosti je postojala još jedna haljina od mesa, ali su je poslije pustili da istrune. Uopšte nije sačuvana. Ali ova je bila drugačija, pošto je napravljena od govedine – pretpostavljam da je vijek ove haljine vijek trajanja goveđeg mesa”, ispričao je za MTV Jun Francisco, direktor Rock and Rolla hola slavnih, koji je haljinu od mesa izložio kao jedan od centralnih eksponata izložbe “Žene koje rokaju: vizija, strast, moć”.

 • Prethodno je prošla kroz višemjesečni proces dehidracije i preparacije tokom kojeg je potamnjela, tako da su stručnjaci morali da je oboje kako bi nanovo dobila crvenkastu boju svježeg goveđeg mesa.

  I danas, deceniju kasnije, istrajava u Gaginoj privatnoj kolekciji kostima “The House of Gaga”. Doduše, sad kao komad suhe govedine.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,