Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako izgleda jelovnik Novaka Đokovića: Da li biste i vi izdržali ovakvu ishranu?

Preuzmite sliku

Ishrana jednog od najboljih tenisera Novaka Đokovića uvijek intrigira javnost. Njegov način ishrane omogućava mu da bude jak i zdrav.

Jelovnik koji slijedi bio bi izazovan za mnoge koji nisu navikli da se hrane na ovako specifičan način.

Novak Đoković godinama dominira svjetskim tenisom, a za to, kako je i sam govorio, zaslužna je i hrana koju jede. On je zahvaljujući određenom režimu pun snage i lako pomjera granice.

Kako prenosi N1 on je izbacio gluten iz ishrane, a uz to i mliječne proizvode, šećer i crveno meso. Pije dosta vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju, Strani stručnjaci kažu kako topla voda s limunom ujutru na prazan stomak ima dosta dobrih strana. Uz tu naviku moguće je očistiti crijeva, umiriti digestivni trakt, izbaciti toksine iz organizma, umanjiti nadutost, gorušicu i zatvor. Ovaj napitak daće vam neophodnu energiju, ojačati imunitet, ali i popraviti stanje kože.

Novak je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije i sok od celera, zatim slijedi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima. U prvom dijelu dana jede puno voća i salata, izbjegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutru jede žitarice, kinou, divlju rižu, proso, krompir kuhan na pari.

Đoković je primjenjivao i autofagiju, rekavši da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen „jelovnik za šampiona“.

Samo jedan pogled na taj meni mnogima je dovoljan da pomisle da ne bi nikad mogli tako da žive.

U nastavku možete pogledati Đokovićev jelovnik:

  • Prvi dan

    Doručak: Pije vodu čim ustane, i to sa dvije kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suho grožđe, sjemenke bundeve ili suncokreta i bademe).

    Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hljeb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.

    Ručak: Salata od mješanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući tjesteninu od riže, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).

    Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.

    Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.

  • Drugi dan

    Doručak: Voda, dvije kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.

    Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.

    Ručak: Salata od mješanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).

    Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;

    Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.

    Treći dan

    Doručak: Voda, dvIJe kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.

    Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.

    Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući tjesteninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).

    Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.

    Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od mrkve i đumbira.

    Što se tiče avokada, kojim Novak voli da završi dan, na sajtu MedicalNewsToday ističu da je sjajan izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Također tijelu daje lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline. Avokado sadrži visok nivo zdravih, korisnih masti, koje nas drže sitima dugo između obroka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,