Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zlatna pravila ponašanja na doručku u hotelu: Ne požurujte druge i ne ostavljajte nered

Preuzmite sliku

Pravila i uputa o lijepom i pristojnom ponašanju nikad dosta. Naime, kad ste već u hotelu i imate ujutro obrok, uz poštivanje ovih pravila doručak će vam sigurno biti ukusan.

Nemojte biti jedan od onih koji idu drugima na živce i ne radite nešto od sljedećeg.

Ne požurujte druge

Dakle, spustili ste se na doručak i želite pojesti, recimo, tost. Krenete prema tosteru, ali neko je stavio tost ispred vas. Šta vi radite? Kulturno se odmičete? Ne, vjerovatno stojite iza te osobe i nestrpljivo cupkate gledajući kad ćete vi konačno ubaciti svoj hljeb unutra. Nemojte to raditi, neće se tost brže ispeći ako vi stojite i pravite pritisak, a ne treba neko odmah ujutro ni vaš dah za vratom.

Ne uzimajte hranu koju ne mislite jesti

Jest, švedski je stol i možete jesti koliko vas volja. Ali ne morate zato biti “krkan” koji samo grabi, grabi, grabi, ostavi pola toga što je uzeo, da bi mu se na kraju svidjeli baš ona krofna i kroasan, koje će također pojesti dopola. To je primjer prilično ružnog ponašanja koje vam ne treba jer su vas vjerovatno još odmalena učili kako nije pristojno ostavljati hranu na tanjiru.

Ne dolazite na doručak u pidžami

Na odmoru ste, sve je opušteno i lijepo, ali ipak imajte na umu da se ne nalazite u svojoj kući, već u hotelu. Obucite se normalno i pristojno, niko od vas ne traži smoking, ali nema potrebe ni da dolazite u potkošulji, pidžami, bacate svoje novine na stol. Jednostavno, postoje neka pravila ponašanja koja treba slijediti.

Nekorištenje pribora prilikom uzimanja jela

Lijepo ste se naspavali i sišli na doručak, vidjeli platu s pršutom, do njega platu sa sirom, i sve to počeli grabiti rukama. Nema veze što će iza vas uzimati još sto ljudi, jer baš vam se ne da koristiti viljušku, nož, hvataljku ili šta već. Izbjegavajte takvo ponašanje.

Ostavljanje nereda iza sebe

Niko ne kaže da ne možete ostaviti nešto mrvica, da ne morate sve uredno slagati na tanjir, ali ne morate ni bacati papir od maslaca, proliti kafu ili jednostavno ostaviti komade hljeba svuda po stolu. Neko sve to skuplja i čisti, pa nemojte baš jesti kao zadnji divljak, već budite pristojni i civilizovani. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje