Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žene o seksu: ‘Nisam napaljena nakon što skupim njegove prljave čarape’

Preuzmite sliku

Seks nije osnova za vezu, ali je za mnoge parove važan dio. Uspostavljanje seksualne kompatibilnosti je od vitalne važnosti za zdrav odnos, a ako je nema, neki parovi jednostavno odustanu od veze.

Međutim, moguće je biti u vezi i biti zaljubljen u partnera, a ne imati želju za seksom. To je češće nego što mislite – prošle godine, istraživanje je pokazalo da žene gube interes za seksom otprilike godinu dana nakon početka veze. Međutim, ljudi rijetko pričaju o tome.

Kako bi započeo raspravu o toj temi, nedavno je korisnik Reddita zamolio ljude da podijele kako su se stvari odigrale kod njih – kad su bili u vezi i shvatili da im je partner prestao biti seksualno privlačan, iako su ga još voljeli.

Neki odgovori mogli bi vas iznenaditi:

1. ‘Zajednički život je ubio moj libido’

– Nije bio dobar partner u pogledu praktičnih aspekata zajedničkog života. Prala sam veš, čistila, ulagala emocionalni napor itd. Seksualna privlačnost je bila snažna prije nego smo se uselili jer tad nisam radila te stvari; kad smo se uselili i kad sam shvatila da posuđe nikad neće biti oprano ako ga ja ne operem, seks se drastično smanjio. Ogorčenost koja je rasla u meni zbog njegovog nedostatka poštovanja prema mom vremenu i radu je u potpunosti nadvladala seksualnu privlačnost. Činilo se da on ne razumije zašto nisam ‘napaljena’ nakon skupljanja njegovih prljavih čarapa koje je ostavljao po cijelom stanu – napisala je korisnica Reddita pod nadimkom Napsaremyfavorite.

2. ‘Kontracepcijske pilule i antidepresivi koštali su me seksualnog nagona’

– Moj dečko i ja doživjeli smo pad seksualne privlačnosti, ali ga volim više od života. Ako nisam raspoložena, njemu to ne smeta. Nekad prođe i mjesec dana, a da ja ne zaželim seks zbog kontracepcijskih pilula i antidepresiva, ali njemu to ne predstavlja problem. Tako da mislim da smo dobro – Jennifurbie.

3. ‘Postao je frustriran jer se nisam htjela seksati’

– Voljela sam svog partnera i bili smo zajedno godinama, ali smo imali puno problema jer gotovo nikada nisam bila raspoložena za seks pa je on s vremenom postao prilično frustriran. Da budem iskrena, zbog tog iskustva sada se trudim izlaziti samo s onim muškarcima koji me jako privlače – Pidgeon_English.

 • 4. ‘Shvatila sam da nismo kompatibilni’

  – Shvatila sam da ga više ne volim na romantičan način, već samo kao prijatelja. Na sličan/isti način je on osjećao za mene. Postali smo prijatelji. Oboje smo bili mladi, u ranim 20-ima, i nismo imali dovoljno iskustva u vezama. I dalje mi je bilo stalo do njega, željela sam da bude sretan, uzrujala bih se kad je on bio uzrujan. Ali razmišljanje o zajedničkoj budućnosti, u kojoj ćemo biti bračni par pretvorilo se iz nečega lijepog u nešto neugodno. Tada još nisam znala tačan razlog, ali sad kad se sjetim svega – otišli smo u drugom smjeru. Nismo bili dovoljno kompatibilni i bili smo premladi da bismo više radili na svojoj vezi – Redhaired103.5.

  ‘Aseksualnost je otjerala moje bivše partnere’

  – Budući da sam aseksualna, nikad me nije seksualno privlačio nijedan od mojih partnera. Imala sam popriličan broj odnosa koji su se na kraju raspali iz različitih razloga, ne samo zbog seksualne nekompatibilnosti. Sada sam udana za nevjerovatnog muškarca. Ne privlači me seksualno što je za mene uobičajeno, ali su stvari između nas apsolutno savršene. Zajedno smo već šest godina, a stvari samo idu na bolje. Njemu savršeno odgovara da se seksamo možda jednom mjesečno. Dovoljno je često da je on seksualno zadovoljen, ali i dovoljno rijetko da mi seks ne smeta. Nikad me ne nagovara na seks kao što su to činili neki muškarci s kojima sam bila u vezi. Nikad mi me izaziva grižnju savjest ili me pokušava prisiliti na seks. Već je u nekoliko navrata dokazao da ako ne želim ili ako želim prestati usred seksa, da mi to neće ‘uzeti za zlo’ – NinjaShira.

  6. ‘Put su prepriječili djeca i život’

  – Općenito nisam seksualna osoba, ali prema suprugu nemam uopće seksualnih osjećaja. Dosta smo zauzeti brigom o dvoje vrlo malo djece i brigom za rođaka da nismo ni primijetili da se ne seksamo. Pitam se što će biti kad rođak za kojeg skrbimo umre i kad djeca odrastu. Možda će se osjećaji vratiti – ScimtarJane.

  7. ‘Na kraju smo oboje završili s drugim ljudima u krevetu’

  – Oboje smo spavali s nekim drugim i odlučili da bi bilo najbolje da prekinemo. Bilo je teško, posebno za mene, ali na kraju je to bilo ispravno. Hemija mi je bitna u vezi, bez nje bih se osjećala kao da sam u vezi s bliskim prijateljem ili članom obitelji – Heywheresthecoffee.

 • 8. ‘Odlučili smo da bi bolje bilo da budemo prijatelji’

  – Prekinuli smo. Međutim, dobro je ispalo. Ispričala sam mu ‘teoriju ljubavi u obliku trokuta’ – na faksu sam pohađala kolegij o ljudskom rastu i razvoju. Oboje smo se pogledali i rekli jedno drugome što volimo kod drugoga. Na kraju smo oboje završili u području ‘druželjubive ljubavi’. Stoga smo se odlučili za prekid, ali smo ostali jako dobri prijatelji – Maarsargo. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,