Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto vam opadaju trepavice: Ovo su navike koje dovode do oštećenja

Preuzmite sliku

Da biste imali lijepe i guste trepavice, važno je ne praviti greške koje uzrokuju opadanje trepavica.

Čak i one sretnice koje imaju duge i guste trepavice, mogu se suočiti s pojačanim opadanjem trepavica. I za to nisu krivi samo stres i loša ishrana – razlozi koji inače doovde i do pojačanog opadanja kose. Glavni razlog za opadanje trepavica krije se u lošim navikama koje ih slabe iz dana u dan.

Ne skidate šminku prije spavanja

Poslije napornog dana, poslednje na umu vam je skidanje šminke. Ponekad nemate dovoljno vremena ili energije za ovo, pa odete na spavanje sa šminkom. Vaše trepavice plaču na sav glas zbog toga jer im spavanje s maskarom nikako ne prija. Možda to niste znali, ali supstance u maskari čini trepavice tvrđima i samim tim podložnijim spoljnim uticajima. Glavno pravilo pri uklanjanju maskare sa trepavica: sredtsvo za skidanje šminke mora najprije da omekša maskaru, pa tek onda da je ukloni. Najvažnije je da pritisak i trljanje trepavica svedete na minimum!

Ne uklanjate pravilno vještačke trepavice

Uveče jedva čekate da se riješite šminke i osjetite lakoću na licu. Međutim, kada je u pitanju uklanjanje vještačkih trepavica, definitivno ne treba žuriti. Ako ih se riješite naglim, nepažljivim pokretima, moraćete da platite visoku cijenu i izgubite popriličan broj trepavica odjednom.

Svaki dan nosite vodootpornu maskaru

Maskara koja vas nikada neće iznevjeriti je nešto što posjeduje svaka žena. Ali ona ne bi trebalo da se koristi svaki dan. Po pravilu, dobra vodootporna maskara ima jaku hemijsku formulu i to je glavni problem. Kada se primjeni, takva supstanca stvara dodatni stres za trepavice. A ako pokušate da je brzo, ali pogrešno uklonite, to dovodi do gubitka dragocjenih trepavica. Često, snažno uklanjanje vodootporne maskare rizikuje da ošteti trepavice i izazove njihove pojačano opadanje. Zato češće koristite običnu maskaru nego vodootpornu.

Uvijate trepavice nakon nanošenja maskare

Ovdje važi isto pravilo: nakon nanošenja maskare izbjegavajte bilo kakve mehaničke manipulacije trepavicama. Maskara stvrdnjava trepavice i one postaju krhke. Da biste im dali željeni talasasti izgled, savjetujemo vam da o tome vodite računa prije nanošenja maskare, ali ni u kom slučaju poslije. Štaviše, pokušajte da uvijete trepavice bez približavanja njihovoj osnovnoj liniji. Ovo može oštetiti kutikulu trepavica i takođe uzrokovati njihovo ispadanje.

Nosite previše maskare

Maskara je najpopularniji dekorativni proizvod za trepavice. Može im dodati neophodan volumen, produžiti ih i učiniti debljim. Ali ako nanosite previše maskare, trepavice ne mogu “da dišu”. I to ih vremenom slabi i ubrzava njihovo opadanje. Ako je ikako moguće, bar dva dana nedjeljno ostavite trepavice na miru i nemojte nanositi maskaru, piše Lepota i zdravlje

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,