Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za jelo kao iz najboljeg restorana: 5 trikova s kojima ćete poboljšati okus bilo koje hrane

Preuzmite sliku

Jelo vam je bezokusno? Profesionalni kuhari tvrde da vam najvjerovatnije nedostaje soli.

Čudno, ali istinito, ljudi kada kuhaju premalo pažnje posvećuju začinima, a onda su nezadovoljni dobivenim okusom.

U profesionalnoj kuhinji jelo se soli u fazama tokom kuhanja, te se non-stop isprobava kako bi konačni rezultat bio zadovoljavajući.

Niste i dalje zadovoljni okusom? Dodajte malo šećera.

Šećer uravnotežuje okuse u loncu, a pogotovo ako kuhate s nedovoljno zrelim rajčicama, mrkvama ili cveklom.

  • Jelo ima dobru ravnotežu slatkoće i slanoće, ali još uvijek niste zadovoljni rezultatom? Hrana vam je bezlična? Pokapajte malo limunovog soka po obroku. Bit ćete zapanjeni koliko malo svježe limunovog soka može napraviti razliku u okusu.

    Kuhate umak, ali niste zadovoljni dubinom okusa? Možda vam ono najfinije ostalo zalijepljeno za dno lonca. Uvijek deglazirajte tavu s malo vina ili temeljca te ćete tako dobiti bazu za fini umak.

    Na kraju kuhanja dodajte kockicu hladnog maslaca kako bi umak postao sjajan i gladak. I to je sva mudrost! (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,