Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za jelo kao iz najboljeg restorana: 5 trikova s kojima ćete poboljšati okus bilo koje hrane

Jelo vam je bezokusno? Profesionalni kuhari tvrde da vam najvjerovatnije nedostaje soli.

Čudno, ali istinito, ljudi kada kuhaju premalo pažnje posvećuju začinima, a onda su nezadovoljni dobivenim okusom.

U profesionalnoj kuhinji jelo se soli u fazama tokom kuhanja, te se non-stop isprobava kako bi konačni rezultat bio zadovoljavajući.

Niste i dalje zadovoljni okusom? Dodajte malo šećera.

Šećer uravnotežuje okuse u loncu, a pogotovo ako kuhate s nedovoljno zrelim rajčicama, mrkvama ili cveklom.

  • Jelo ima dobru ravnotežu slatkoće i slanoće, ali još uvijek niste zadovoljni rezultatom? Hrana vam je bezlična? Pokapajte malo limunovog soka po obroku. Bit ćete zapanjeni koliko malo svježe limunovog soka može napraviti razliku u okusu.

    Kuhate umak, ali niste zadovoljni dubinom okusa? Možda vam ono najfinije ostalo zalijepljeno za dno lonca. Uvijek deglazirajte tavu s malo vina ili temeljca te ćete tako dobiti bazu za fini umak.

    Na kraju kuhanja dodajte kockicu hladnog maslaca kako bi umak postao sjajan i gladak. I to je sva mudrost! (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,