Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vježbanje s tegovima: Najvažnije pravilo koje uvijek daje rezultate

Preuzmite sliku

Vježbe s tegovima izuzetno su korisne jer prvenstveno rade na povećanju snage i jačanju mišića. Međutim, kako biste postigli maksimalne rezultate, najvažnije je pridržavati se jednog ključnog pravila koje većina nas zanemaruje.

Vježbanje s tegovima učinit će da se osjećamo bolje, snažnije, vitalnije, pokretnije i zdravije. Učinkovitost dizanja tegova ovisi o jednom važnom faktoru – koliki otpor pritom koristite. Bez asistencije trenera to je element koji mnogi od nas prilikom vježbanja zanemare. Često dižemo ili preteške tegove i riskiramo povredi ili dižemo prelagane utege i tako postižemo slabije rezultate, prenosi Zadovoljna.hr.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi spada u drugu kategoriju, odnosno da vježbaju s prelaganim tegovima. A kako znati jesu li vam tegovi prelagani, otkriva Mike Boyle, suosnivač fitness-centra Mike Boyle Strength & Conditioning, čiji je savjet izuzetno koristan: Izaberite tegove za vježbu i napravite 20 dizanja bez odmaranja. Ako možete izvesti svih 20 dizanja bez pauze duže od nekoliko sekundi, znači da morate dizati teže tegove.

Boyle preporučuje povećanje otpora za jedan do dva kilograma za jačanje mišića gornjeg dijela tijela te za dva do četiri kilograma za jačanje mišića donjeg dijela tijela.

Zapravo biste trebali koristiti tegove s kojima možete napraviti samo 12 ponavljanja bez pauze. U suprotnom ne radite na jačanju mišića i snazi koliko biste mogli, napominje trener Mike Boyle. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,