Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vaše dijete hrče? Evo kada biste se zbog toga trebali zabrinuti

Preuzmite sliku

Hrkanje kod djece česta je zdravstvena briga. Događa se kada udahnuti zrak ne može slobodno prolaziti kroz dišni put u stražnjem dijelu grla, pa kada dijete udahne ili izdahne, tkivo oko dišnog puta vibrira, stvarajući buku. Ta buka naziva se hrkanje. Kako donosi India Times, hrkanje kod djece nije nužno zabrinjavajuća pojava, ali može biti znak određenih zdravstvenih problema.

Kako objašnjavaju pedijatri, postoji nekoliko vrsta hrkanja. Primarno hrkanje također je poznato kao “jednostavno hrkanje”. Kod ove vrste dijete hrče više od dva puta sedmično, ali nema drugih vidljivih simptoma ili povezanih zdravstvenih problema. Ali učestalost i ozbiljnost mogu se razlikovati od djeteta do djeteta. Također, ključno je razumjeti uzrokuje li hrkanje poremećaj spavanja ili neke druge probleme koji bi mogli utjecati na djetetov san.

Osim začepljenja dišnih putova, postoje i drugi zdravstveni problemi koji mogu dovesti do toga da dijete stvara buku dok spava. To su najčešće:

uvećani ili natečeni krajnici

alergija

anatomske abnormalnosti poput devijacije septuma

hipertrofija nosne školjke

pretilost.

Jedan od najvećih i uobičajenih problema sa spavanjem je takozvana opstruktivna apneja za vrijeme spavanja. Kako objašnjavaju liječnici, to je stanje koje pokazuje zastoje u djetetovom disanju tokom noći. Ti zastoji poznati su kao apneja, a čini se da se javljaju svake noći jer su dišni putovi blokirani.

Apneja može dovesti do fragmentiranog sna i povezana je s negativnim uticajem na djetetov rast, tačnije tjelesno zdravlje, mentalno zdravlje, učenje, ponašanje i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Redovno hrkanje može uzrokovati kognitivno oštećenje i čak uticati na živčani sistem. Istraživanja procjenjuju da oko 5 posto djece ima opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,