Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri najčešće zablude i predrasude o jogi

Možda ste puno puta poželjeli praktikovati jogu, ali onda ste vidjeli sliku mršave, gipke mlade djevojke u čudesnom položaju zamotanih ruku i nogu oko tijela, pa ste samo odmahnuli glavom.

Popustili ste tako jednoj od najčešćih zabluda o jogi. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu vještinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome šta joga jeste i kako nam može pomoći, prenosi wall.hr.

No, blagodati koje joga pruža su brojne i potrebno je razotkriti mitove i objasniti pravu istinu, a mi vam u nastavku otkrivamo tri najčešće zablude o jogi.

Joga je samo za žene

Iako su jogu osmislili muškarci, u zapadnom svijetu među njenim vježbačima više je žena. No, joga nije namijenjena samo nježnijem spolu. To je vrsta fizičkog i mentalnog “treninga”, njome postižemo zdravlje i unutrašnji mir, a to su potrebe koje ne biraju spol. Njima jednako teže žene i muškarci.

Joga je samo za fleksibilne

Na reklami za jogu najčešće vidimo mršavu ženu ili muškarca zamotanog u poziciju koja podsjeća na perecu. Uopšte nam nije jasno kako su svoje tijelo uspjeli staviti u taj položaj i tada odmah pomislimo kako naše tijelo nije dovoljno gipko za takve “akrobacije” te jogu iste sekunde prekrižimo. No istina je upravo suprotna. Joga je namijenjena svima.

Joga je lagana i dosadna

Svako ko se usudi probati jogu ostane u čudu “kako mu je proletjelo vrijeme” i “kako je bilo teško”. Iako joga nije takmičarska disciplina, ona ima svoj intenzitet i ciljeve kojima teži. No za razliku od ostalih fizičkih aktivnosti, joga njeguje proces, a ne cilj. Joga nije trčanje ili skakanje, no osvijestiti svaki mišić u tijelu, pravilno ga angažovati i zadržavati u zadatom položaju je veoma zahtjevno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,