Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve prednosti kolagena: Koža je od njega čvršća, a srce zdravije

Preuzmite sliku

Kolagen je protein vlaknaste strukture koji koži daje čvrstoću i elastičnost. Međutim naša ga tijela tokom starenja proizvode sve manje, što dovodi do pojave bora i opuštene kože.

Zbog toga se neki ljudi odluče uzimati dodatke prehrani na bazi kolagena. Ali kolagen neće samo pomoći zadržati čvrstoću kože, već ima i mnogih drugih potencijalnih blagodati.

1. Održava kožu čvrstom

Neka istraživanja su pronašla dokaze koji ukazuju na to da uzimanje kolagena pomaže da koža izgleda mlađe. Na primjer, pregled 11 istraživanja iz 2019. godine pokazao je da dodaci kolagena mogu povećati elastičnost kože, hidrataciju i količinu kolagena. Iako su doze i dodaci varirali tokom studija, dvoje je sudionika uzimalo 3 grama kolagena tripeptida tokom 4 do 12 sedmica i primijetili su značajno poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože.

Međutim, ne postoje velika, nasumična istraživanja koja su direktno uspoređivala učinke dodataka prehrani u obliku kolagena s placebom.

Nadalje, suplementi kolagena mogu sadržavati i druge sastojke za koje je poznato da poboljšavaju stanje kože, poput hijaluronske kiseline, vitamina i minerala. Stoga je teško reći je li samo kolagen uzrok pozitivnih učinaka ili su to i dodani sastojci. Iako laboratorijska istraživanja na miševima pokazuju da su suplementi kolagena nešto što tijelu može koristiti, nije jasno koliki dio odlazi u kožu.

 • – Stoga, hoće li suplementi kolagena učvrstiti kožu i smanjiti znakove starenja, još uvijek nije sasvim sigurno – kaže dermatologinja dr. Rajani Katta.

  2. Dobar je za zglobove

  Brojna istraživanja sugeriraju da hidrolizat kolagena može ojačati hrskavicu te tako ublažiti simptome osteoartritisa. Pregledom istraživanja iz 2019. utvrđeno je da su dodaci kolagena značajno smanjili ukočenost povezanu s tom bolešću, ali nisu ublažili bol.

  – Međutim, istraživanje još nije utvrdilo koliko dugo mogu trajati uticaji kolagena na zglobove i koja je doza najučinkovitija – rekla je Libby Mills, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

  3. Jača strukturu kostiju

  Kolagen igra važnu ulogu u strukturi i gustoći kostiju, ali kako starite, tako se kosti prestaju obnavljati, što povećava rizik od osteoporoze (bolesti koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti). U malom istraživanju žena u postmenopauzi iz 2018. godine, sudionice koje su dnevno uzimale 5 grama kolagen peptida, primijetile su znatno povećanu gustoću kostiju u kralježnici i kuku, što smanjuje rizik od loma kostiju.

 • 4. Gradi mišićnu masu

  Kolagen također može pospješiti rast mišića. U malom istraživanju iz 2019. zdravi mladići su, ili uzimali 15 grama kolagenih peptida u roku od 60 minuta nakon svakodnevnog treninga snage ili su samo trenirali. Nakon 12 sedmica oni koji su dodavali kolagen imali su veći porast čiste mišićne mase od onih koji su samo vježbali.

  Važno: Morate kombinovati kolagen s nekim oblikom treninga snage kako biste izgradili mišićnu masu, napominje Mills.

  5. Jača nokte

  Nokti su izrađeni od istog proteina koji se nalazi u gornjem sloju naše kože, pa ni ne čudi što je kolagen dobar i za nokte. Jedno malo istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da su sudionicima koji su uzimali 2,5 grama kolagenih peptida tokom 24 sedmice (nakon čega su imali odmor od četiri tjedana) nokti rasli 12 posto brže i manje su se lomili, i to za čak 42 posto.

 • 6. Dobro je za zdravlje srca

  Laboratorijska istraživanja sugeriraju da kolagen može usporiti nakupljanje masti i holesterola koji stvrdnjavaju arterije i dovode do srčanih bolesti. Malo istraživanje iz 2017. godine u Japanu s kardiovaskularnim bolestima pokazalo je da uzimanje kolagena tripeptida, vrste kolagen suplementa, povećava razinu HDL-a, ‘dobrog’ holesterola i smanjuje krutost arterija. Ukočenost arterija povezana je s povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka, hroničnom bolesti bubrega i moždanim udarom. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,