Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrivaju: Treba li nakon pečenja pećnicu ostaviti otvorenu ili zatvorenu

Preuzmite sliku

Mnoge domaćice se pitaju treba li otvor na pećnici ili mikrovalnoj pećnici ostati otvoren ili zatvoren nakon korištenja. Stručnjaci smatraju kako to ovisi o namještaju u kuhinji i željama domaćice.

Naime, može se dogoditi da zaostala vlaga koja je isparila iz hrane ostane u unutrašnjosti što može dovesti do stvaranja buđi.

Prema Öko-Testu, teško da će se zaostala vlaga koja je isparila iz hrane i ostane u unutrašnjosti pećnice dovesti do stvaranja buđi u pećnici. Takozvani poprečni ventilatori u pećnici osiguravaju da topli zrak i vlaga iz pećnice izlaze prema vani, objašnjava Claudia Oberascher, glasnogovornica stručne skupine za poboljšano korištenje energije (HEA) iz Öko-Testa.

To znači, da potrošači ne moraju brinuti da bi zaostala vlaga u komori za kuhanje mogla dovesti do stvaranja buđi. Osim toga, temperature u pećnici su obično toliko visoke da spore buđi teško dugo preživljavaju, prenosi Fenix-magazin.

 • Oštećenje namještaja?

  Ako se vrata pećnice ostave otvorena nakon pečenja, visoko zagrijani zrak dospijeva u kuhinju, a time i na namještaj i fasade. Oni se mogu oštetiti djelovanjem toplote, ako nisu visoke kvalitete i dobro postavljeni.

  Međutim, većina kuhinjskog namještaja je dizajnirana da ostane netaknuta na odgovarajućim visokim temperaturama, objašnjava stručnjakinja.

  Ipak, postoje izuzeci: u kuhinjama s dijelovima koji su obloženi folijom može doći do oštećenja, ako je toplota prejaka i dugotrajna, jer su obično malo osjetljivije na toplota.

  Savjet: Bolje je otvoriti vrata pećnice do kraja otvorena, nego samo mali otvor. To znači da vrući zrak ne struji samo na donju stranu radne površine iznad pećnice.

 • Koristite grijanje iz pećnice zimi?

  Ako je namještaj dovoljno tvrd, potrošači bi mogli razmisliti o korištenju toplote iz rerne za grijanje prostorije, posebno zimi. Prema riječima stručnjaka, to nije problem. Međutim, tada morate prihvatiti da će se mirisi proširiti prostorijom.

  “Otvorena vrata povećavaju vlagu u kuhinji. To znači da treba postojati dovoljna ventilacija kako se vlaga, a time i opasnost od buđi u kuhinji ne bi previše povećala.”, kažu stručnjaci.

  Otvoreno ili zatvoreno: Šta je bolje?

  Otvorena vrata pećnice uvijek predstavljaju određeni rizik od povreda. S jedne strane, vrata predstavljaju opasnost od spoticanja, a time se povećava rizik da dođu u dodir sa zagrijanim dijelovima pećnice i tako se slučajno opeku.

  Hoćete li ostaviti otvorena ili zatvoriti vrata pećnice nakon pečenja ovisi o vašim željama i kvaliteti kuhinjskog namještaja.

  Pogled na upute za održavanje namještaja i upute za upotrebu pećnice može donijeti odluku umjesto vas i potencijalno vas poštedjeti problema, poručuju stručnjaci.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,