Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrivaju: Da li je sigurno jesti meso čija je ambalaža napuhana?

Preuzmite sliku

Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i plijesni kada je izložena zraku. Ponekad proizvođači koriste takozvano modificirano atmosfersko pakovanje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i potaknuli svježinu promjenom plina unutar pakovanja.

A MAP ponekad čini da se ambalaža napuhne, prenosi Yahoo.

No, je li sigurno jesti meso koje je tako napuhano?

“Ako to ne učini proizvođač tokom pakovanja kao dio MAP-a, onda je napuhanost rezultat djelovanja mikroba”, kaže Martin Bucknavage, stručnjak za sigurnost hrane u ministarstvu znanosti o hrani Penn State.

“Vidimo to s normalnim omotom s pladnjevima od stiropora koje koriste trgovine mješovitom robom ili u vakuumiranim proizvodima.”

Kisik je najčešći krivac za kvarenje pakovanja hrane. Okolina bogata kisikom može prouzročiti kvarenje hrane i gubitak hranjivih tvari. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju plin poput ugljičnog dioksida koji može prouzrokovati napuhavanje pakovanja.

“Kao i ljudi, kada bakterije jedu, stvaraju otpad u obliku hemikalija i plinova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj plin će se akumulirati”, kaže mikrobiolog Jason Tetro,.

“U ovom slučaju ne treba otvarati paket jer će miris biti jako neugodan.”

“Pod pretpostavkom da se pakovanja nije napuhnulo zbog kvarenja, moglo bi biti sigurno za jelo, iako možda nije ugodan miris”, kaže Jacob Tuell, profesor na državnom univerzitetu Northwest Missouri.

“Pogledajte ostala pakovanja”, predlaže. Ako su i ona napuhana, onda je to vjerovatno namjerno. Tuell preporučuje da potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati napuhanost, bacite meso, prenosi Večernji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,