Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sezona kestena: Zdrava i kvalitetna namirnica

Preuzmite sliku

Kesten je izuzetno zdrava i kvalitetna namirnica, a kako je došlo njegovo vrijeme – uživajte maksimalno.

Evo zbog čega je tako zdrav:

Kesten ne sadrži gluten

Oni koji pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme, u kestenju smiju uživati bez bojazni. Kestenje je i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

Pun je vitamina C

U 100 g pečenog kestenja može se naći čak 26 mg vitamina C što je vrlo impresivno.

Održava stabilan nivo energije

Istina je da je kestenje bogato ugljenim hidratima, međutim, riječ je o složenim ugljenim hidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih. Osim toga, 100 g kestenja sadrži i 5 g prehrambenih vlakana zbog čega kestenje ne podiže nivo glukoze u krvi prebrzo.

Kestenje i holesterol

Upravo zbog udjela vlakana kestenje je poželjna namirnica u ishrani osoba s povišenim holesterolom u krvi.

Kestenje je dobar izvor folata

Čak 70 mg folata sadrži 100 g pečenog kestenja. Folat pripada vitaminima B grupe, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. Stoga ove jeseni navalite na kestenje, ali imajte na umu da 100 g kestena sadrži oko 250 kalorija. (ljepotaizdravlje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,