Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šest mogućih razloga za lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću

Preuzmite sliku

Kućni testovi za trudnoću detektuju razinu beta hCG-a (humani korionski gonadotropin ili hormon trudnoće), koji oslobađa posteljica odmah nakon začeća.

I dok neki testovi za trudnoću otkrivaju hCG vrlo rano u trudnoći i mogu biti vrlo precizni, ponekad mogu dati lažno pozitivan rezultat. Kako objašnjavaju ginekolozi, lažno pozitivni testovi mogu se pojaviti iz raznih razloga, donosi Healthline.

Biokemijska trudnoća

Lažno pozitivan test na trudnoću ponekad je uzrokovan hemijskom trudnoćom. Do hemijske trudnoće dolazi ako se oplođeno jajašce, poznato kao embrij, ne može implantirati ili rasti vrlo rano. To se može dogoditi iz mnogo razloga, a uzroci hemijske trudnoće najčešće nisu poznati, prenosi index.hr.

Izvanmaternična trudnoća

Ponekad se oplođeno jajašce može implantirati izvan maternice, što uzrokuje izvanmaterničnu trudnoću. To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah liječiti. Naime, ljekari upozoravaju kako izvanmaternična trudnoća može dovesti do značajnog gubitka krvi, ali i gubitka reproduktivnih organa.

Nedavni pobačaj ili gubitak trudnoće

Lažno pozitivan test na trudnoću također se može pojaviti nakon gubitka trudnoće, bilo zbog spontanog pobačaja ili abortusa. Naime, tokom trudnoće razine hCG-a nastavljaju rasti, a vrhunac dosežu oko 10 sedmica. S obzirom na to, hormon može ostati u krvi i urinu do šest sedmica nakon završetka trudnoće.

Testu je istekao rok trajanja

U slučaju da je testu na trudnoću istekao rok trajanja, vrlo je moguće da će pokazati pogrešne rezultate. Naime, ginekolozi upozoravaju da prije upotrebe testa obavezno provjerimo rok trajanja koji piše na njegovom pakovanju.

Uzimanje određenih lijekova

Isto tako, ponekad lažno pozitivan test na trudnoću može uzrokovati i uzimanje određenih lijekova. Međutim, upozoravaju ginekolozi, to se odnosi samo na lijekove za plodnost koji sadržavaju hCG, a primjenjuju se injekcijom.

Pojedina zdravstvena stanja

U nekim slučajevima određena zdravstvena stanja također mogu uzrokovati porast razina hCG-a, čak i onda kada osoba nije trudna. To mogu biti ciste na jajniku, bolesti bubrega, određene vrste karcinoma, poremećaji koji znatno utiču na razine hormona, posebice kod žena u menopauzi ili perimenopauzi, te tumori ćelija iz kojih se razvija posteljica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,