Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam staromodnih namirnica koje više niko ne koristi, a trebali bi

Preuzmite sliku

Iako se ti sastojci mogu činiti staromodni ili dosadni, ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje

Danas je uobičajeno da vam namirnice budu isporučene na kućnu adresu, a također je uobičajeno izbjegavati staromodne sastojke radi novih već pripremljenih sastojaka koji štede vrijeme. Ali pogrešno je zanemariti ove podcijenjene sastojke, kažu stručnjaci.

Postoji niz podcijenjenih sastojaka koji čine klasične recepte koji se mogu usporediti s jelima vaše bake, a koje biste trebali imati na svom sedmičnom popisu za kupnju zbog njihove kulinarske upotrebe i potencijalnih zdravstvenih koristi. Nagrađivani stručnjaci za prehranu i nekoliko kuhara istaknuli su svoje omiljene podcijenjene staromodne namirnice s kojima rijetko ko kuha, a zapravo bismo trebali.

Palenta: 

  • Jasmine Golden, vlasnica i chefica Zlatnog tartufa, kaže da se palenta vraća i u restorane. Palenta je vrsta talijanskog kukuruznog brašna i u mnogim jelima može zamijeniti pire krompir ili rižu. Jasmine je hvali jer je nevjerovatno svestrana.

    “Palenta može biti dio raznih jela, uključujući kolače od palente, pečenu palentu sa sirom i gljivama ili kremastu kašu od palente”, kaže Golden.

    “Orašast okus koji donosi jelima čini je savršenom za dodavanje bogatstva okusa i kompleksnosti.”

    Konzervisane breskve i ananas: 

  • Konzervisane breskve i ananas jednostavan su i ukusan način da ljudi dodaju više voća svojim dnevnim obrocima. Toby Amidor, nagrađivani stručnjak za prehranu, navodi da “prema prehrambenim smjernicama za Amerikance za razdoblje 2020. do 2025., samo 15% Amerikanaca udovoljava dnevnoj preporučenoj količini voća.” I, kaže ona, samo zato što ovo konzervisano voće dolazi u limenci, to ga ne čini ništa manje nego hranjivim u odnosu na svježe voće.

    “Konzervisani ananas i breskve izvrstan su način da pojedete više voća jer rok trajanja je dug, a cijena niska”, kaže Amidor

    “Konzervisani ananas i breskve mogu se koristiti za zaslađivanje zobenih pahuljica (koristeći tekućinu i voće), dodati u tijesto za muffine, kolače i palačinke, pa čak i koristiti u smoothiejima.”

    Svježi sir: 

  • “Neki vjeruju da je svježi sir bio jedan od prvih sireva proizvedenih u Americi”, kaže Amidor.

    “Ovaj sir osigurava proteine, kalcij, vitamine B12 i A, kalij, fosfor i selen.”

    Za brzi doručak ili zdravi međuobrok, kombinirajte dva staromodna sastojka, svježi sir i konzervisane breskve za hranjivi obrok.

    “U osamdesetima svježi sir i konzervisane breskve bili su navedeni na mnogim jelovnicima restorana, a još ih se i danas može naći na nekim jelovnicima. Svježi sir od tada je postao manje popularan, ali je još uvijek vrlo hranjiva namirnica koju uključujem u recepte u svakoj od mojih devet kuharica.”

    Amidor koristi svježi sir kao komponentu u svemu, od smoothieja i umaka do konzumiranja s voćem i granolom.

    Korijen celera:

  • Celer ili korijen celera korjenasto je povrće s mnogo korisnih svojstava.

    “Također je bogat vlaknima koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i crijeva. Celer je ukusan dodatak supama i varivima”, kaže Amidor.

    Korijen celera također se može pasirati i dobra je zamjena za krompir s malo ugljikohidrata u brojnim jelima.

    Upotrijebite sirovi, nasjeckani celer kako biste dodali svježinu poslasticama i hrskavost salatama. Također je odlična zamjena za rižu ako smanjujete ugljikohidrate ili ako ne jedete gluten.

    Cimet: 

  • Kanchan Koya je kuharica, doktorirala je biomedicinu na Univerzitetu Harvard i završila obuku na Institutu za integrativnu prehranu. Izdala je knjigu i web stranicu Spice Spice Baby. Začin koji bi Koya željela vratiti u slanu hranu jest cimet.

    “Cimet je obično rezervisan za pečenje ili blagdanske poslastice, ali povijesno se koristio za sprečavanje kvarenja hrane, pa čak i za začinjavanje slanih jela”, kaže ona.

    “Predlažem da ga vratimo kako bismo oživjeli slana jela poput bolonjeza od leće ili mesa, supe i prepečenog zimskog povrća poput butternut tikve i slatkog krompira.”

    Kao bonus, ima učinke uravnoteživanja šećera u krvi, ima kompleksan papreno-slatki profil okusa, a njegov miris može podići raspoloženje, kaže ona.

    Grah:

    Jednostavni bazični grah smatra se hranom koja potiče dugovječnost zbog svojih vlakana i fitonutrijenata, kaže Koya.

    “Mnogi ljudi ga se u moderno doba klone jer misle da je previše bazičan ili pretežak za probavu. Vjerujem da bi ljudi trebali redovno uživati ​​u grahu bez obzira na to je li kuhan ili pečen ili nešto treće. Ja volim grah posuti po hrskavoj zelenoj salati ili s crvenim lukom, cherry paradajzom i kukuruzom i napravim taco salatu.”

    Estragon: 

    Estragon je nekada bio omiljen u klasičnoj francuskoj kuhinji, ali može toliko toga ponuditi i u modernoj kuhinji, kaže Koya.”

    Volim ga dodati pečenoj ribi ili tofuu za nježnu zeljastu notu ili ga umiješati u kremasti preljev na bazi majoneze s vinskim octom prelivenim preko salate od crvenog luka i komorača s hrskavom zelenom salatom.”, piše Večernji list.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,