Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto ne treba da idete u teretanu kada ste mamurni

Preuzmite sliku

Tačnije, bila je odlična, sve do buđenja nakon burne večeri sa alkoholom i nemirnim snom… Da li treba da se izvučete iz kreveta i odete u teretanu sa mamurlukom?

Evo nekoliko savjeta da uradite pravu stvar.

1. Možete se povrijediti

Postoji velika šansa da niste dovoljno spavali, čak i ako ste se vratili kući prije ponoći. Alkohol je doprinjeo lošem spavanju, a trening u stanju umora može dovesti do povrede. Na primjer, možete ispustiti tegove i povrijediti noge ili nepravilno podići nogu dok džogirate. Nakon mamurluka mišići reaguju sporije nego uobičajeno, a koordinacija i izdržljivost su pogoršani, piše Ženski Magazin.

2. Dehidrirani ste

Poznato je da je za 1 ml alkohola potrebno oko 1 ml urina da ga uklonite iz tijela, pa je potrebno često piti vodu u velikim količinama. Mali nedostatak tečnosti ne ometa trening, ali ako ste i dalje žedni, koncentracija se gubi.

3. Znojenje je nepoželjno

Oko 10% alkohola izlazi iz tijela tečnostima, uključujući i znojenje. Ali pošto u tijelu ima malo vode, bubrezi ograničavaju količinu znoja, što čini aktivnu vježbu sa mahmurlukom besmislenom.

4. Alkohol šteti mišićima

I sljedećeg dana je bolje ne forsirati ih. Stanje mišića zavisi od prisustva alkohola u krvi, a mišićna tkiva uključena u trening snage najviše pate.

5. Možete osjećati vrtoglavicu

Razlog za ovo – nizak nivo šećera u krvi. Alkohol utiče na sposobnost jetre da održava normalan nivo šećera. Pola sata prije treninga potrebno je da jedete voće ili bar popijete sok. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,