Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ona je u 13. godini postala mama: Za tinejdžerke ima važan savjet

Preuzmite sliku

Megan Oakley (19) iz Portsmoutha je sa 13 godina postala mama. Seks sa dvije godine starijim drugom doveo je do neželjene trudnoće. Ona sad uživa sa svojim četvorogodišnjim sinom, koji joj je donio ogromnu radost. Ipak, zbog svih stvari koje joj je donijela trudnoća u tinejdžerskim godinama, kaže da je upoznavanje sa kontraceptivnim sredstvima za djevojčice u pubertetu veoma važno.

 • 'This Morning' TV Programme, London, Britain. - 06 Feb 2015
 • – Kad sam imala 13 godina, nisam znala mnogo o seksu. Znala sam ponešto o kontracepciji, ali sve o čemu su nas u školi učili bilo je o ličnoj higijeni- rekla je ona u emisiji “This Morning”.

  Prvi seks je imala sa Lucas Craggom koji je u to vrijeme imao 15 godina.

  – Bio je stariji od mene, ali je i on bio veoma mlad. Nismo znali šta radimo, nismo vjerovali da tako nešto može da se dogodi nama- dodala je ona.

  Megan u to vrijeme nije znala mnogo ni o menstrualnom ciklusu ni o simptomima trudnoće. “Google” joj je pomogao da sazna da je u drugom stanju.

  – Bila sam veoma umorna, ali sam bila i veoma mlada da bih bilo šta razumjela o menstrualnom ciklusu. Shvatila sam tek kad je “Google” moje simptome “okarakterisao” kao trudnoću. Pomislla sam: “Da li je moguće da se ovo dešava?”- ispričala je Megan.

  Ubrzo je raskinula sa Lucasom, ali je znala da želi da sačuva bebu. Kad je ispričala mami, ona joj je dala ogromnu podršku. Ona je sama odgajila Megan, jer ju je suprug ostavio čim se njihova ćerka rodila.

  U školi mnogi nisu imali razumijevanja, ali je Megan istrajala u tome da završi srednju školu.

  -Bilo je strašno, u 13. godini ne umijete da se nosite sa komentarima ljudi- rekla je ona.

  Porođaj je bio komplikovan, ali je Megan na kraju rodila zdravog sina, Ashton-Taylora. Sad drži predavanja mladima kako bi istakla važnost kontracepcije.

  – Ne kažem da desetogodišnje devojčice treba da imaju seks, ali kontarceptivna sredstva treba da im budu dostupna kako bi sprečile neželjene trudnoće i širenje polnih bolesti- rekla je Megan.

  Ona je dodala da mladi znaju veoma malo o seksu i trudnoći.

  Kao jedan od načina da se tinejdžeri zaštite od neželjene trudnoće jeste ugradnja kontraceptivnih implantata koji oslobađaju hormon progesteron i time sprječavaju trudnoću.

  U Velikoj Britaniji posljednjih pet godina ovo kontraceptivno sredstvo primilo je oko 53 dvanaestogodišnjakinja i 281 trinaestogodišnjakinja. Hiljade tinejdžerki uzrasta od 14 do 15 godina takođe koriste ovu mjeru zaštite.

  Ipak, njegova upotreba je izazvala brojne rasprave, najčešće među roditeljima, većina njih ističe da svojoj djeci nikad ne bi dali ovakvo sredstvo jer je za njih nezamislivo da djeca u tim godinama imaju seks.

  (zena.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje