Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nedostaje vam jedan sastojak za kolač? Zamijenite ga s ovim namirnicama

Preuzmite sliku

Nema ništa gore od shvaćanja da ste ostali bez ključnog sastojka dok se spremate ispeći nešto ukusno.

Bilo da ne možete otići u trgovinu ili ga jednostavno ne možete nigdje pronaći, možda ćete biti u iskušenju da odbacite cijeli recept i prijeđete na nešto drugo. Međutim, ne morate to uvijek činiti!

Potpuno je moguće da možete napraviti brzu i jednostavnu zamjenu za pečenje nečim što već imate u spremištu ili hladnjaku. Evo nekoliko najčešćih zamjena za pečenje koje možete napraviti, uključujući najbolje zamjene za prašak za pecivo, sirutku i vrhnje.

Smeđi šećer

Brz način da sami napravite smeđi šećer je da pomiješate 1 šoljicu bijelog šećera s 1 kašikom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svjetlosmeđi šećer, ali trebate tamnosmeđi šećer, možete dodati 1 kašiku melase u šalicu svjetlosmeđeg šećera.

Prašak za pecivo

Postoji nekoliko zamjena za prašak za pecivo. Pomiješajte 1/2 kašikice limunovog soka i 1/4 kašikice sode bikarbone. Možete pomiješati i  1/4 šoljice melase i 1/4 kašikice sode bikarbone ili 1/2 kašikice octa i 1/4 žličice sode bikarbone.

Poluslatka čokolada za pečenje

Poluslatka čokolada za pečenje često se koristi u receptima za kolačiće. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomiješajte 1 kašiku kakaa u prahu, 2 kašikice šećera i 2 kašikice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.

  • Med

    Med je prilično lako zamijeniti prilikom pečenja jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomiješajte 1 i 1/4 šoljice granuliranog šećera s 1/4 šoljice vode kako biste dobili 4 kašike meda. Također, umjesto meda možete koristiti jednake količine agave, smeđe rižinog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

    Kiselo vrhnje

    Kiselo vrhnje se često koristi pri pečenju, a prilično ga je jednostavno zamijeniti. Dodajte 1/4 šoljice octa ili limunovog soka u običan jogurt te promiješajte. Ili, pomiješajte 1 šoljicu vrhnja za šlag ili mlijeka s 1 kašikom limunovog soka, iako to može malo promijeniti konzistenciju recepta.

    Soda bikarbona 

    Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umjesto toga možete jednostavno koristiti prašak za pecivo – samo ćete ga potrošiti puno. Trebat ćete upotrijebiti tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako, na primjer, 3 kašikice praška za pecivo jednake su 1 kašikici sode bikarbone.

  • Maslac

    Postoji nekoliko načina da zamijenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mliječne proizvode ili zato što ga nemate. Jednu šoljicu maslaca možete zamijeniti s 1/2 šoljice sirutke ili 1 šoljicom margarina. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,