Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muči li i vas dilema kada se koristi glatko, a kada oštro brašno?

Preuzmite sliku

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je doista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savrše, piše tportal.hr.

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje općenito dijelimo na glatko i oštro, a dobivaju se finim mljevenjem pšenice. Valja svakako napomenuti da su lišena većeg dijela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizualno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi glatko brašno, jednako kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno idealno je za recimo njoke, kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohanje…

Oštro brašno:

-kolači od dizanog tijesta

-njoki

-pohovanje

-keksi

-palačinke

-koristi se za prhke kolače

-biskviti

-kuhano tijesto (princes krofne, profiteroli, ekleri)

-zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno:

-hljeb

-peciva

-savijače

-krofne

-tjestenine

-muffini

Naravno, ovo su sve smjernice, a strogih pravila nema pa neko više voli peći biskvite s glatkim brašnom, iako se preporučuje oštro, jer je biskvit s glatkim brašnom manje suh, ali opet postoji opasnost da splasne.

Koplja se uvijek lome i oko palačinki, a dok se jedni zaklinju u upotrebu glatkog, drugi ih uvijek pripremaju s oštrim brašnom.

Međutim, ukoliko ni sami niste sigurni koje brašno upotrijebiti, uvijek možete pribjeći kompromisnom rješenju i pomiješati glatko i oštro brašno u jednakom omjeru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje