Istraživanje pokazalo: Roditelji koji primjenjuju ovih šest metoda odgajaju iskrenu djecu
Foto: Tuzlanski.ba

Odgoj djece koja cijene iskrenost i primjenjuju je u svom životu prioritet je mnogih roditelja. Iskrenošću se grade povjerenje i integritet, stvarajući dobar karakter i odraslu osobu u budućnosti.

Iskrenost je jedna od najboljih vrlina, a izgradnja ove vrline kod djece uključuje dosljedan trud i razumne roditeljske prakse. U nastavku izdvajamo nekoliko načina kako roditelji mogu izgraditi i potaknuti iskrenost kod djece.

1. Roditelji bi ih trebali učiti na svom primjeru

Djeca, pogotovo mala, najčešće promatraju i oponašaju ponašanje svojih roditelja. Ako roditelji žele da im djeca budu iskrena i sami moraju prakticirati takvo ponašanje. Pokazivanje iskrenog ponašanja u svakodnevnim situacijama može značajno utjecati na to kako dijete percipira iskrenost.

Istraživanje časopisa Journal of Experimental Child Psychology pokazalo je da će djeca, koja promatraju svoje roditelje kako lažu, vjerovatnije i sama lagati. Važno je da roditelji otvoreno razgovaraju o svojim pogreškama i objasne važnost iskrenosti, čak i u teškim situacijama.

2. Odvojite vrijeme za razgovor s djecom

Važno je stvoriti okruženje u kojem se djeca osjećaju sigurno kako bi se izrazila bez straha od kazne. Roditelji trebaju potaknuti djecu da otvoreno govore o svojim osjećajima i mislima. Kada djeca znaju da mogu slobodno razgovarati bez teških posljedica, veća je vjerovatnost da će reći istinu.

Studija Američke udruge psihologa naglašava važnost komunikacije u svakoj vezi. Utvrđeno je da su djeca koja su osjećala podršku i razumijevanje roditelja manje lagala, prenosi The Times of India.

3. Roditelji trebaju izbjegavati stroge kazne

Stroge kazne mogu obeshrabriti iskrenost. Kad se djeca boje posljedica, mogu pribjeći lažima kako bi izbjegla nevolje. Umjesto toga, usredotočite se na kazne i posljedice iz kojih će djeca nešto naučiti, a ne na one zbog kojih će se samo osjećati loše. Kako prenosi The Times of India, prema studiji objavljenoj u Journal of Moral Education, vjerovatnije je da će djeca biti iskrenija ako vjeruju da će posljedice njihovih postupaka biti pravedne i konstruktivne.

4. Roditelji trebaju pohvaliti djecu kada govore istinu

Pohvale za dobro ponašanje uvelike mogu pomoći u motiviranju djece da se i dalje tako nastave ponašati. Kada djeca govore istinu, osobito u teškim situacijama, roditelji ih trebaju za to pohvaliti.

Ovo osnažuje ideju da se iskrenost cijeni i poštuje. Studija koju su proveli istraživači sa Univerziteta McGill otkrila je da će djeca koja su dobila pohvale za iskrenost nastaviti biti iskrena, odnosno da su šanse za to puno veće.

5. Podučavanje vrijednosti istine kroz priče

Djeca vole priče, i one mogu biti moćno oružje za podučavanje moralnih lekcija. Koristite priče i primjere koji naglašavaju važnost iskrenosti. Razgovarajte o likovima koji pokazuju iskrenost i pozitivnim ishodima koje doživljavaju. Rad objavljen u časopisu Developmental Psychology sugerira da pripovijedanje može biti učinkovita metoda za podučavanje djece moralnim vrijednostima, uključujući iskrenost, prenosi The Times of India.

6. Oko djece je potrebno stvoriti sigurno okruženje

Izgradnja odnosa punog povjerenja sa svojim djetetom potiče iskrenost. Pokažite im da im vjerujete i vjerujete u njihovu sposobnost donošenja pravih odluka. Povjerenje gradi međusobno poštovanje i otvorenost, što djeci olakšava da budu iskreni. Istraživanje Univerziteta Illinois pokazuje da povjerenje između roditelja i djece igra ključnu ulogu u promicanju iskrenosti.

Kada djeca osjećaju da im se vjeruje, vjerojatnije je da će to povjerenje održati tako što će biti iskreni. Otvoreno podijelite svoje povjerenje i izbjegavajte nepotrebne sumnje zbog kojih bi se vaše dijete moglo osjećati nepovjerljivo. (Index.hr)