Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće može promijeniti izgled bebinog lica

Preuzmite sliku

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće, čak i malih količina, moglo bi promijeniti izgled djetetovog lica, pokazala je nova studija.

Pregledom fotografija lica 415 jednogodišnje djece istraživači su pronašli suptilne promjene, najčešće oko nosa, očiju i usana, a koje se povezuju s izloženošću bilo kojim količinama alkohola koje je majka konzumirala tokom trudnoće. Ustanovljeno je da alkohol utiče na oblik lica bez obzira da li je alkohol konzumiran u prvom tromjesečju ili kasnije tokom trudnoće.

Ipak, promjene lica su bile toliko male da ih nije bilo moguće vidjeti golim okom. Istraživači su ih primijetili zahvaljujući sofisticiranom 3D softveru koji tačno određuje skoro 70.000 dijelova bebinog lica, a koji je korišten kako bi se indentificirale razlike između beba čije su majke pile alkohol i onih čije nisu.

Čak i male količine alkohola, kao što su dva pića nekim povodom i ne više od sedam sedmično, bile su povezane s promjenom oblika lica. Istraživači ističu da ovo ipak ne znači da su male količine alkohola štetne za fetus.

“Ne znamo da li su promjene lica na bilo koji način povezane s razlikama u razvoju između djece. To ćemo istraživati tokom odrastanja”, kazala je Jane Halliday s Murdochovog instituta za istraživanje djece u Victoriji, u Australiji.

Među promjenama koje su otkrili bili su nešto kraći i špicastiji nos. Ova karakteristika lica povezana je sa sindromom fetalnog alkohola, što je posljedica opijanja tokom trudnoće. S ovim sindromom povezuju se i manje oči i tanja gornja usna, zajedno s poremećajima u ponašanju. (24sata.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,