Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavni načini da ohladite dom ako nemate klimu

Preuzmite sliku

Našu zemlju, ali i region je ovih dana  zahvatio toplotni val.

U ovim danima je super ako imate klimu koja će vam ohladiti dom i u kojem ćete noću moći spavati mirno. Međutim, ukoliko nemate klimu, postoje ipak trikovi kako da ohladite i prozračite svoj dom bez klime.

Koristite termofor

Iako se termofor najviše koristi zimi kako bi se ugrijali ili za ublažavanje bolova, manje je poznato da se on može koristiti za hlađenje. Prije spavanja ga napunite hladnom vodom i stavite u zamrzivač. Možete ga staviti u krevet dok obavljate šta imate u kupatilu prije spavanja, ili ga možete otaviti pod nogama preko noći. Ako vam je prehladno, možete za zamotati u plahtu. Pomoći će vam pri reguliranju temperature tijela, piše The Sun.

Imajte hladno rublje

Iako možda zvuči čudno, ali prije nego što započnete svoju rutinu prije spavanja, donje rublje stavite u zamrzivač i izvadite ga kada ste spremni za spavanje. Ne ostavljajte ga predugo u zamrzivaču. Trebali biste ostati taman hladni da možete zaspati.

Ne otvarajte prozore tokom dana

Iako se čini logično da otvorite prozore kako biste prozračili, ljeti to znači da ćete u kuću samo pustiti vruć zrak zbog čega će se vaš životni prostor dodatno zagrijati. Tokom dana prozori neka budu zatvoreni, zavjese navučene i rolete spuštene kako bi spriječili ulazak sunčevih zraka. Kada padne noć otvorite prozore kako bi se sve dobro prozračilo.

Koristite niskoenergetske sijalice

Konvencionalne sijalice i do 90% svoje energije otpuštaju kao otpadnu toplinu. Kako biste spriječili pregrijavanje, prebacite se na niskoenergetske žarulje. Računi će biti manji, a prostor hladniji.

Zdjele hladne vode

Strateški postavljene zdjele pune hladne vode u više prostorija mogu pomoći u hlađenju vrućeg zraka. Uz njih, valjalo bi dodati i malo zelenila jer biljke djeluju kao prirodna klima.

Spavanje na podu

Ako vam zbilja ništa ne pomogne, uvijek možete spavati na podu. Naime, ujutro će se prostor zagrijavati od gore prema dolje i pod će najdulje ostati hladan. Ako vam je jako neudobno na pod možete staviti ležaljku za plažu (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,