Krompir je jedna od namirnica koja se često koristi kao prilog, ponajviše jer dobro ide uz mnoga jela i ukusan je. Međutim, kada je riječ o pečenom krompiru, ponekad može biti teško postići da bude mekan iznutra, a hrskav izvana.
Iako svako ima neku svoju metodu za postizanje hrskavosti krumpira, za ovaj odličan trik treba vam samo jedan kuhinjski sastojak, a krompiri će biti vrlo ukusni.
Kuhar koji je podijelio trik tvrdi da je sve što vam treba za postizanje savršeno pečenih krompira – soda bikarbona. Dakle, najprije ćete morati oprati i oguliti krompire, a zatim ih narezati. Preporučuje i da stavite kuhati vodu u koju ćete zatim dodati sol i samo malo prokuhati krompire. Tada dodajte kašikicu sode bikarbone, što će rezultirati time da bude savršeno hrskav.
@thatdudecancook Roasted potatoes done right are incredible…#food #potato #fyp #foodlover #cooking #foodie #cook #tiktokfood #tiktokfoodie ♬ original sound – Sonny Hurrell
U ostatku videa kuhar preporučuje da krompire kuhate 20-25 minuta dok ne omekšaju. Zatim zagrijte lim za pečenje u pećnici na 180 stepeni. Ocijedite krompire, dodajte malo ulja te malo soli i ružmarina kako bi se obložili. Predlaže i da prije stavljanja krompira u lim za pečenje dodate malo maslinova ulja, a zatim pecite krompire 30-45 minuta. Savjet je i da okrećete svoje krompire svakih nekoliko minuta kako biste bili sigurni da će soda bikarbona djelovati na cijelom krompiru.
Njegov video prikupio je nekoliko miliona pregleda te nekoliko hiljada komentara korisnika koji su jedva čekali isprobati trik. (vecernji.hr)