Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrana za doručak koja smanjuje anksioznost i ublažava stres

Preuzmite sliku

Prvi obrok u danu ima neizmjernu važnost: doručak pokreće metabolizam i daje tijelu potrebnu energiju za dnevne obveze.

Uravnoteženom i pravilnom prehranom s doručkom i više manjih obroka, omogućavamo organizmu da normalno funkcioniše tokom cijelog dana. Prehrana je posebno važna ukoliko imaš problem s anksioznošću, depresijom i stresom. Odabir hrane može znatno uticati na popravljanje ili pogoršavanje tvog stanja, stoga biraj pametno.

U nastavku donosimo namirnice koje su odličan izbor za doručak ili prvi obrok u danu, a ujedno djeluju blagotvorno i smirujuće na tvoj um i tijelo.

Avokado

Osim što je izuzetno ukusan, avokado je prepun hranjivih tvari, zdravih masti i vlakana koji su važni za normalno funkcionisanje organizma. Obiluje i vitaminom B6 koji doprinosi stvaranju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Također, avokado je odličan izvor magnezija koji ima važnu ulogu u reguliranju odgovora tijela na stres, prenosi MissZdrava.

Jaja

Kuhana ili pečena, jaja su odličan odabir za prvi obrok u danu. Žumanjce sadrži cink koji je povezan s blagotvornim učinkom na smanjenje anksioznosti. Dva jaja sadrže 12 grama proteina koji su važni za regulisanje šećera u krvi.

Jogurt

Studija iz 2015. godine dokazala je da postoji povezanost između konzumiranja fermentirane probiotičke hrane kao što je jogurt i smanjenje socijalne anksioznosti. Jogurt obiluje bakterijama koje su važne za zdravlje probavnog sistema, ali i mozga. Pojedine vrste jogurta, poput Grčkog, odličan su izvor proteina, a svakako provjeri sadrži li jogurt koji konzumiraš “Lactobacillus acidophilus”, budući da su one izuzetno korisne i zdrave.

Losos

Omega 3 masne kiseline dokazano pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti te djeluju blagotvorno na smanjenje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina. Iako losos većinom konzumiramo za ručak, losos je odličan obrok za početak dana, primjerice u kombinaciji s kajganom.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice sadrže beta-glukan i visokovrijedna vlakna topiva u vodi, a ujedno su i riznica dragocjenih nutrijenata poput magnezija, kalcija i vitamin B6. Osim što potiču probavu, snižavaju holesterol, stabiliziraju šećer u krvi, zobene pahuljice imaju pozitivan učinak na redukciju stresa i smanjenje anksioznosti.

Bobičasto voće

Maline, kupine, borovnice, jagode , osim što su ukusne, obiluju vitaminom C – antioksidansom koji može umanjiti nivo kortizola u organizmu te istovremeno popraviti raspoloženje. Osim vitamin C, bogate su fitonutrijentima koji čuvaju stanično zdravlje, štite stanice od oštećenja i regulišu upalne enzime. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,