Srijeda, 15. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju treba da izbjegavate kada ste mnogo gladni

Preuzmite sliku

Ako imate osjećaj da vam želudac već “urliče” od gladi, jer ste propustili ručak i sad ne možete da dočekate da se bacite na večeru, malo pričekajte i nemojte početi ni sa jednom od sljedećih namirnica:

  • cili-papricice-ljuti-dodatak-vasem-balkonu-52683-825x550-201309171303
  • Ljuta, začinjena hrana

    Ako ‘ubacite’ začinjenu hranu na prazan želudac, možete očekivati želučane tegobe, kaže gastroenterolog Lisa Ganjhu iz njujorškog zdravstvenog centra Lanogne. “Ne postoji ništa u mješavini začina što bi moglo smanjiti učinak kad ona dođe u dodir s vašim želučanim omotačem”, kaže Ganjhuova, što znači da bi bilo bolje da pojedete nešto drugo prije nego što se bacite na ljute papričice.

    Mliječni proizvodi, s druge strane, dobro mogu da zaštite želudac od ljute hrane (zato se uz mnoga indijska jela sa strane poslužuje dodatak na bazi jogurta), pa popijte čašu mlijeka prije jela ili uz njega pijuckajte jogurt.

    Samo voće

    Jabuka ili kruška neće na duge staze zavarati vašu glad, napominje portparolka Akademije nutricionista i dijetetičara Tamara Melton. Iako se šećer iz voća sporije vari od šećera iz slatkiša, zbog voćnih vlakana, nećete dugo imati potrebno gorivo, jer vam za to trebaju bjelančevine.

    Dakle, voću dodajte orašaste plodove i malo sira (može i grčki jogurt), pa ćete brzo primjetiti kako glad nestaje.

    Minijaturna pakovanja grickalica

    Uprkos tome što se svi ponekad nadamo suprotnom, 100 kalorija bilo čega neće vas zaista zadovoljiti kada ste gladni, što je glavni problem s ovim malim pakovanjima grickalica, kaže Meltonova. U stvari, ta mala pakovanja čipsa ili krekera, zbog jednostavnih ugljenih hidrata koja se brzo vare, mogu brzo izazvati još jaču glad nego da ništa niste jeli.

    Bolje odlučite da ćete pri sljedećem obroku manje jesti, pa sad pojedite 250-300 kalorija vrijedan mini obrok, sa zdravom mješavinom ugljenih hidrata i bjelančevina. Na primjer pola sendviča od ćuretine sa pecivom od žitarica.

    Pomorandže, menta, sosevi za tjesteninu i kofeini

    Ovo su primjeri hrane nakon čije će se konzumacije automatski stvoriti kiselina u želucu, što bi moglo pak uzrokovati iritacije i upalu zidova želuca, kaže Ganjhuova i napominje da je problem dosta veći kod praznog želuca, jer nema druge hrane koja bi mogla da stvori tampon zonu između kiseline i zida želuca. Posebno ‘teško’ može pasti kofein osobama s gastritisom.

    Zapamtite da većina povrća podstiče proizvodnju kiselina u želucu (a uz to poseduju gomilu vlakana, koja se preporučuju osobama s gastritisom). Ako ste željni brzog obroka, bacite se na humus s povrćem ili na obrok s sočivom ili piletinom.

    Suši

    Kombinacija bijele riže i sosa od soje čini suši lošim izborom ako ste stvarno gladni. Riža će vas ‘dotući’ jer nema vlakana, a sos od soje je pun natrijuma, što znači da ćete biti veoma žedni. “Naš mozak može zamijeniti žeđ za glad, pa ćete se vjerovatno pretrpati u trenutku kad je sve što vam treba – malo vode”, kaže Marija Bela, osnivač “Top Balance Nutrition” iz New Yorka.

    Koktel

  • ljeto-kokteli-trbuh
  • Koliko god puta ponovili da je loše piti na prazan želudac, jer će vas alkohol prije ‘udaritii’, ali ćete i brže ogladniti, pa nećete moći da kontrolišete unos hrane, mnogi i dalje to čine. Pa na kraju večeri završe na kebabu sa svim dodacima, nakon dana posta.

    Istraživanja su pokazala da alkohol snižava nivo leptina, hormona koji mozgu govori kad je tijelo sito, a nakon tri pića, nivo leptina pada za 30 posto.

    Dakle, ako znate da ćete ići na piće, a ne stignete da jedete, bar se suzdržite od grickalica koje mogu biti poslužene uz piće, jer su vjerovatno pune soli, što znači da ćete ih pojesti mnogo, ali ćete i više piti. Ako ikako možete, prije nego što počnete da pijete, pojedite piletinu s roštilja ili neko povrće s laganim sosem, piše Huffington Post. (b92)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,