Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Navijači Deportiva u Kolumbiji poslali snažnu podršku Palestini

Preuzmite sliku

Grupa palestinskih pristalica okupila se pred utakmicu između fudbalskih timova Millonarios i Palestino u Kolumbiji, protestirajući zbog izraelskih napada na Gazu.

Fudbalski klub Deportivo Palestino, kojeg su osnovali Palestinci koji žive u Čileu, igrao je protiv kolumbijske ekipe Millonarios na stadionu “El Campin” u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije.

Grupa ljudi koja je nosila palestinske zastave uoči same utakmice protestovala je protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

Aktivisti su postavili ogromnu zastavu Palestine na most na autoputu preko puta stadiona i nosili transparente na kojima je pisalo “Zaustavite genocid” i “U Palestini nema mjesta genocidnoj cionističkoj državi”.

 • Nije dozvoljeno da ogromna zastava Palestine bude istaknuta na tribinama uz obrazloženje da je to protivno pravilima Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL).

  Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na društvenim mrežama pozvao je navijače na podršku Palestini.

 • Novinarka i aktivistica Luz Marina Lopez rekla je za Anadolu da su se okupili na protestu da dignu glas protiv genocida u Gazi.

  Istakla je da je palestinski narod podvrgnut prisilnoj migraciji već 68 godina.

 • “Izrael je u posljednjih sedam mjeseci usmrtio 40 hiljada ljudi, od kojih je 15 hiljada djece. Izrael vrši genocid uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope. Ako Palestina umre, umire i čovječanstvo”, rekla je.

  Aktivista Jon Jimenez izjavio je da Kolumbijci žele skrenuti pažnju svijeta na genocid koji se vrši u Gazi.

 • “Ne možemo šutjeti o masakrima koje doživljava palestinski narod. Uvijek ćemo dizati glas da branimo prava Palestinaca”, rekao je Jimenez.

  Millonarios i Palestino su remizirali 1:1 u okviru 5. kola grupe “E” Kupa Libertadores.

  Igrače i trenere ekipe Palestino u utorak je na aerodromu “El Dorado” dočekala grupa navijača sa palestinskim zastavama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,