Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica otkrila u kakvom suđu nikada ne kuha jer je opasno

Preuzmite sliku

Doktorka Poonam Desai, ugledna doktorica iz SAD-a, nedavno je putem svog Instagrama upozorila na potencijalnu opasnost od kuhanja u tavama s oštećenim premazom ili ogrebotinama.

Dr. Desai ističe da takva praksa može uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju, jer se u hrani mogu naći milioni sitnih čestica plastike.

Ova zabrinjavajuća tvrdnja bazirana je na istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Newcastle i Flinders, koje je otkrilo da izgrebani nelepljivi premazi na tavama mogu osloboditi do 2,3 miliona čestica mikroplastike.

„Ja sam doktor, a ovo su posude za kuhanje koje ne koristim: Izgrebane ili oštećene, neprijanjajuće posude za kuhanje mogu u našu hranu unijeti milione čestica mikroplastike“, upozorila je dr. Desai putem svog Instagram profila.

Jako loše utiče na organizam

Dodala je da mikroplastika može imati ozbiljan uticaj na žlijezde, što može dovesti do hormonalne neravnoteže, problema s plodnošću i povećanog rizika od raka.

Dr. Desai takođe savjetuje izbjegavanje korišćenja oštećenih keramičkih posuda, ističući da izgrebani keramički premazi često sadrže sloj aluminijuma koji može da prodre u hranu.

„Oštećene keramičke tave obično imaju sloj aluminijuma koji može da prodre u hranu, zato, ako je tava neprianjajuć ili keramički i oštećena, obično je bacim“, objasnila je.

Umjesto toga, preporučuje upotrebu tave od nerđajućeg čelika. (Krstarica)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,