Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijelovi tijela koji osim lica mogu ‘odati’ vaše godine starosti

Preuzmite sliku

Prvi znakovi starenja pojavljuju se u dvadesetim godinama, piše Bright Side.

Većina nas se obično fokusira na brigu o svom licu kada pokušavamo duže izgledati što mlađe. Ali postoje i drugi dijelovi tijela, pored lica, koji mogu otkriti koliko zapravo imamo godina, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Laktovi

Kad ostarite, koža oko laktova postaje naborana i opuštena. Brojni su razlozi zašto vaša glatka koža lakta može postati suha i perutati se. Na primjer, konstantno trenje trljanjem o odjeću i vaš stol dodaje suhoću kože i s vremenom je opušta. Svaki drastičan gubitak kilograma može vam olabaviti i kožu lakta.

 • 2. Ruke

  Ruke su tipično jedan od prvih dijelova tijela koji pokazuju znakove starenja. Kako vaša koža stari, gubi kolagen i teže zadržava vlagu. To može učiniti kožu na rukama suhom i također vas može svrbiti. Vene također postaju vidljivije s godinama jer vaše ruke gube meko tkivo.

  3. Nokti

  Nokti su barometar vašeg cjelokupnog zdravlja i odražavaju promjene koje se vremenom događaju u vašem tijelu. Kako starite, rast noktiju se lagano usporava, a nokti mogu postati i lomljiviji.

 • 4. Vrat

  Jedan od najčešćih znakova starenja vrata je pojava okomitih mišićnih traka. Još jedan znak da vaša koža vrata stari su smeđe mrlje. Oni se mogu razviti kao rezultat oštećenja od sunca, genetskih faktora ili drugih zdravstvenih problema poput pretilosti.

  5. Grudi

  Duboki dekoltei ostavljaju kožu grudi izloženom i sklonijim oštećenjima od sunca. Možda su vam se pojavile pjege na prsima u mlađim godinama, ali one su vjerovatno postajale sve veće i tamnije kako ste starile, što je rezultiralo smeđim mrljama. Još jedan znak starenja kože grudi je crvenilo i proširene krvne žile. Najčešće ih uzrokuju oštećenja od UV zraka.

 • 6. Usne

  Slično koži oko očiju, usne su puno nježnije od ostalih dijelova tijela. Na usnama se također mogu razviti bore, a neke navike, poput pušenja, mogu doprinijeti preuranjenim tankim linijama oko usana. Dehidrirane usne također su sklonije pucanju i čak ponekad mogu izgubiti prirodnu boju.

  7. Kosa

  Kako starimo, naša kosa ne samo da gubi boju već i volumen. Kada starimo, protok krvi u vlasištu i oko folikula dlake se smanjuje. Kosa prima manje kisika i vitamina potrebnih za rast. Kao rezultat, kosa počinje gubiti debljinu.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,