Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Devet načina da se nosimo sa negativnim mislima

Preuzmite sliku

Izdvojili smo nekoliko jednostavnih načina da se pozabavite mislima kada stvari krenu naopako u vašem životu.

1. Pratite negativne misli

Prvi i najvažniji korak koji treba preduzeti da biste promijenili svoj život jeste da postanete svjesni problema. Što bolje shvatite kada počnete razmišljati o lošim stvarima, lakše ćete ih se riješiti. Počnite da bilježite svoje zabrinutosti, strahove, fobije i pretpostavke na papiru, stvarajući čudan dnevnik raspoloženja. Pratite faktore koji su prethodili njihovom pojavljivanju i razmislite o tome kako ih možete riješiti, piše Ženski magazin.

2. Zapitajte se šta je uzrokovalo negativne misli

Ako počnete razmišljati o lošim stvarima, zapitajte se – da li vam te misli pomažu da se bolje osjećate ili ostvarujete ciljeve? Ako vas ono što okrećete u glavi ne čini sretnim, jakim i uspješnim, zašto vam je onda potrebno? Razmislite o tome kako biste mogli preusmjeriti svoje misli tako da vam počnu koristiti. Postavite sebi pitanja: šta mogu da dobijem dobro od ovog negativnog?

3. Napravite afirmaciju

Većinu dana provodite sami sa sobom i negativnim mislima. Ako vas zbune, naučite da transformišete misli u određeni tekst. Sjedite i počnite duboko disati. Analizirajte svaki dio tijela: od vrhova prstiju do glave. Zamislite šta svaki organ u vama kaže – šta čujete? Pokušajte da se prepirete sa svojom anksioznošću. Podsjetite se: ovdje sam. Zaslužujem najbolje. Sada sam sigurna. Sljedeći put će biti bolje.

4. Budite objektivni

Pokušajte pronaći neutralne izjave, a ne samo previše pozitivne. Umjesto da kažete sebi: „Tako sam lijena i da ne mogu čak ni da idem u teretanu“ – pokušajte ovu frazu: „Voljela bih svaki dan ići u teretanu, ali imam malo vremena i nedovoljne energije.“ Obećajte sebi promjene koje možete pratiti: “Ja ću ići onoliko često koliko mogu.”

5. Popričajte sa nekim

Podijelite svoju anksioznost, ne plašite se da se obratite svojim rođacima radi podrške ako se osjećate slabo i dezorijentisano. Razmjenjujte svoja osjećanja, jer sigurno druga osoba takođe brine o svojoj budućnosti. Ponekad, kada glasno izgovarate svoje strahove, to čini da primijetite kako ste nepošteni prema sebi i koliko je besmislena vaša sumnja u sebe.

6. Napišite pismo

Zamislite da ste okruženi stotinama ljudi koji vas obožavaju, a samo je jedan ljut na vas. Kome ćete više posvetiti pažnju? Mnogo je lakše nositi se sa poteškoćama, ako se fokusirate na glasove onih koji vas vole. Izaberite nekoga od svojih najmilijih kojima ste sigurno dragi: kćerka, najbolji prijatelj ili čak tvoja baka, koja je nedavno preminula. Zamislite da pišete pismo u njihovo ime. Osjetite kako su htjeli da vam izraze svoju zahvalnost. Zapamtite sve dobre trenutke koji su vas povezali.

7. Potražite lijepe predmete

Jednostavni psihološki trik koji će naučiti svako ko često počne grditi sebe: ići u lov na ljepotu. Zaustavite se i pogledajte prostor oko sebe u potrazi za pet najlepših stvari u ovom trenutku. Nemojte tražiti nedostatke, fokusirajte se samo na ono što vam se sviđa. Ponekad je to veoma teško uraditi, posebno ako je cijeli dan neuspješan. Ali tajna je da je ljepota uvijek prisutna u svijetu, bez obzira na teške okolnosti.

8. Meditirajte

Prema brojnim izvorima meditacija i praksa svjesnosti – odličan način za ublažavanje stresa, anksioznosti i oslobađanje od negativnih, depresivnih misli. Meditacija nam pomaže da naučimo da budemo u sadašnjosti i da budemo svjesni onoga što se događa u tijelu i u glavi, pa ovladajte ovom praksom kako biste brže postigli rezultate.

9. Pripremite se da budete nesavršeni

Priznajte da ste čovjek – i imate pravo da pravite greške. Čak i ovaj jednostavni čin može potpuno skinuti teret sa vaših ramena. Shvatite da ne morate biti savršeni i pridržavati se nerealnih standarda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,