Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Da li jaz u zaradi partnera povećava vjerovatnoću za prevaru?

U nemali broj razloga zbog kojih u ljubavnim vezama dolazi do prevara sada možemo uključiti još jedan, vrlo iznenađujući razlog, zahvaljujući istraživanju Univerziteta u Connecticutu.

Američka studija analizirala je veze u kojima jedan partner zarađuje znatno više od drugog. Cilj je bio otkriti da li jaz u zaradi povećava vjerovatnoću da će jedan partner prevariti drugog, prenosi Zadovoljna.hr.

Poznato je da oslanjanje na nekoga finansijski sigurno može uticati na osjećaj moći i jednakosti u vezi te da osoba koja je finansijski zavisna od partnera kompenzuje to na neprimjerene načine. Tim mišljenjem vodili su se istraživači. Tim je otkrio da kad žena zarađuje znatno više od partnera, veće su šanse da će je on prevariti.

Istraživanje Univerziteta u Conneckticutu otkrilo je da muškarci starosti između 18 godina i 32 godine koji zarađuju 70 posto kućnih prihoda rjeđe varaju partnerke, dok će muškarci koji zarađuju znatno manje od svojih partnerki prije prevariti svoju ljepšu polovinu.

“Osobe koje finansijski zavise od partnera nevjerstvo nekad doživljavaju kao pokušaj da povrate pravednost u vezi. Muškarci takvu zavisnost mogu da dožive posebno prijetećom.”

“Ekonomski zavisnom muškarcu nevjerstvo, u njegovoj glavi, dopušta da se upusti u ponašanje kojim će kompenzovati finansijsku zavisnost istovremeno se udaljavajući od partnerke koja u dom donosi hljeb”, zaključuje vođa istraživanja, sociolog Kristina Munš. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,