Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Česte greške koje gotovi svi pravimo kada su u pitanju začini

Preuzmite sliku

Ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih promotrite i pomirišite – ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.

Kada ste zadnji put u kuhanju iskoristili piment, kurkumu ili anis? Polica za začine čest je dodatak brojnih kućanstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Lijep ukras, zar ne…

Štaviše, uvođenje različitih začina u kuhanje obično dobro zvuči samo u teoriji. Praksa pak pokazuje da većina ljudi u nas bira klasične mediteranske začine ili pak povrtne začinske mješavine iz vrećice ili kocke, piše punkufer.hr.

Zaboravljamo da postoje

Naravno, u kuharsko eksperimentiranje ne uključujemo jedan pokušaj pripremanja indijskog curryja prije tri godine niti pile na provansalski. Ako već godinama niste dodirnuli egzotičnije začine s police za začine, njihov je rok trajanja sigurno istekao i slobodno ih možete baciti u smeće.

Mljeveni začini, naime, imaju rok trajanja od 6 do 12 mjeseci, dok se oni u komadu poput zvjezdanog anisa, ili cimeta u kori – mogu koristiti tek malo duže od toga. Začini kojima je istekao rok trajanja u pravilu nam ne mogu naštetiti, osim ako se u njima nisu nastanili moljci ili plijesan, ali zato značajno gube aromu.

Bacamo dobre začine 

Rok trajanja koji se nalazi na pakovanju odnosi se upravo na vrijeme tokom kojeg će dati najviše mirisa jelu. Stoga ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih promotrite i pomirišite – ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.

Nismo naznačili rok

I dok većina originalnog pakovanja ima naznačen rok trajanja na ambalaži, do problema dolazi kad sadržaj začina prebacujemo iz kupovnih vrećica u posebno napravljene posudice za kuhinjski stalak, a da nismo prepisali rok trajanja s originalnog pakovanja.

Kupujemo velika pakovanja 

Uvedite praksu obnavljanja začina uvijek u isto vrijeme – primjerice oko decembarskih praznika, pa ćete uvijek znati kada je šta kupljeno. Također, izbjegavajte kupovinu velikih akcijskih pakovanja jer su male šanse da ćete ih uistinu i potrošiti.

Držimo ih na pogrešnom mjestu 

Začini bi trebali biti pohranjeni na tamno i suho mjesto – dok bi čili prah ili crvenu papriku bez grižnje savjesti mogli staviti i u frižider kako bi zadržali boju i svježinu. A sada, hrabro se bacite na policu i krenite s čistkom. Bolje to nego da upropastite jelo arhivskom kurkumom ili vintage komoračem, zar ne? (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,