Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako ste anksiozni ili pod stresom, slijedite ove savjete prilikom uređenja doma

Preuzmite sliku

Uz malo truda vaš dom može postati mjesto u kojem ćete uživati u miru i harmoniji.

1. Dodajte žive biljke u svaku prostoriju

Šarenilo vrta će svakome donijeti osmijeh na lice, ali biljke su puno više od toga – one čiste zrak od toksina i proizvode kisik. Uz to, one će vas stvarno umiriti, a studije su potvrdile kako će biljke u kući smanjiti nivo stresa.

2. Pospremite nered

Osjećate li se loše kada uđete u kuću u kojoj je nered? Studije su pokazale da takvo okruženje uistinu može povećati nivo stresa i učiniti vas manje produktivnima. Kako to riješiti? Uložite u kutije za pospremanje i naučite jednom zauvijek da je manje – više.

3. Dekorišite plavom bojom

Boje imaju jak uticaj na raspoloženje, a nijanse plave su povezane sa smirivanjem stresa, usporavaju rad srca i san čine kvalitetnim. Slobodno dakle, u svoj dom unesite dašak plave, prenosi ordinacija.hr.

Od svih nekulturnih stvari koje možete napraviti, jednu sigurno stalno ponavljate

4. Maknite zavjese

Zavjese će učiniti dom ljepšim, to je jasno, ali će vam oduzeti i doticaj sa sunčevim zrakama koje nude vitamin D. manjak svjetlosti može dovesti u neravnotežu unutarnji bio ritam, što vodi do anksioznosti i depresije. Savjet je da maknete zavjese, podignete rolete i pustite sunce u prostoriju.

5. Feng shui u spavaćoj sobi

Kako biste sav stres izbacili iz spavaće sobe, slijedite običaje iz Kine koji vjeruju u snagu feng shui uređenja doma. Prema njihovim vjerovanjima takvo će uređenje unijeti harmoniju u prostor i osobnu energiju.

6. Ekrane stavite na jedno mjesto

Pretjerano gledanje u TV ekran sigurno može pretjerano stimulirati i uzrokovati stres, a iz tog je razloga potrebno u kući imati sigurno mjesto gdje nema ekrana. Možete ih sve staviti u jednu prostoriju, a najbolje bi bilo da imate i ormarić u kojem se nalaze gdje po potrebi možete samo zatvoriti vrata.

7. Birajte mekani tekstil

Sjećate se kada ste bili dijete kako ste voljeli svog plišanog medvjedića? Studija provedena prije 10 godina je pokazala kako ne prestajemo voljeti takve materijale kroz cijeli život. Uz to je dokazano da osobe koje pate od anksioznosti u tim trenutcima posežu za mekanim materijalima i nježnim teksturama. Ukrasite jastuke, kauče i krevete mekanim tkaninama.

8. Nabavite lavandu

Smatra se čudom prirode kada je u pitanju smirivanje živaca i depresije, a jedan je studija dokazala kako će usporiti rad srca. Stavite vrećice s lavandom u ormar, kupaonicu pa čak i automobil. Naravno možete je i posaditi i čuvati na prozoru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,