Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

5 namirnica koje ne smijete podgrijavati

Preuzmite sliku

Većina nas često podgrijava jela u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smjeli da podgrijavamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrijavanja postaju toksične.

To može da ostavi kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuhanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svježeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične uslijed ponovnog zagrijavanja.

2. Jaja. Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svjže pripremljene. Smiju da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Špinat. Stručnjaci preporučuju da kuhani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe, mijenjaju svoj ukus. Zabrana podgrijavanja vrijedi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,