Subota, 11. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi dobili posao na Koridoru 5-C vrijedan 200 miliona KM

Preuzmite sliku

Uprava “Autocesta Federacije BiH” odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi najvredniju dionicu autoputa na Koridoru 5-C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona KM (100 miliona eura).

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije “China State Construction Engeering Company” i “Synohydro Power China”, što su “Autoceste FBiH” i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoputa finansira Evropska investicijska banka, koja je, kako piše “Avaz”, konačno dala “zeleno svjetlo” za dodjelu ugovora i početak gradnje.

Prema informacijama “Avaza”,“China State Construction” obavezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 miliona eura, a “Synohydro Power China” most za 32,8 miliona eura.

Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je Evropska investicijska banka dva puta poništavala tender. Ovog puta, poslali su svog konsultanta, koji je nadzirao kompletnu tendersku dokumentaciju i vodio s “Autocestama” cijeli posao. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,