Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvoz mesa sa Tuzlanskog aerodroma bit će nastavljen

Preuzmite sliku

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) nastavljaju se bez prekida kargo letovi, pomoću kojih će se i ubuduće u Republiku Tursku izvoziti meso iz Bosne i Hercegovine. Rezultat je ovo današnjeg sastanka između Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH sa Ljubomirom Kalabom, direktorom Ureda za veterinarstvo BiH, i Rifetom Karasalihovićem, direktorom MAT-a.

Nakon prošlosedmičnih najava da bi nakon 15. septembra, zbog tehničkih uslova, veterinarski inspektori mogli prestati sa pregledima robe animalnog porijekla, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) održala je vanrednu sjednicu, sa koje je uputila apel i očekivanje da će “ekonomski i privredni razlozi nadvladati političke”.

Iako Vlada TK ni MAT nisu dobili službeno obraćanje Ureda za veterinarstvo BiH, razlog odluke Ureda za veterinarstvo BiH navodno je bila fizička udaljenost graničnih prelaza u Zvorniku i na aerodromu u Tuzli, što je inspektorima otežavalo rad.

Prema današnjem dogovoru, Ured za veterinarstvo će unutarnjom preraspodjelom kadrova obezbijediti neophodni veterinarski inspektorski kadar na tuzlanskom aerodromu i time omogućiti dalje nesmetano poslovanje i izvoz mesa u Tursku. Na kraju sastanka dogovoreno je i da će Ured za veterinarstvo o današnjem dogovoru i stvaranju preduslova za budući nesmetan izvoz, već tokom sutrašnjeg dana i službeno obavijestiti kako Međunarodni aerodrom Tuzla, tako i tursku aviokompaniju Turkish Airlines“, saopćili su iz Vlade TK.

Karasalihović se nakon sastanka zahvalio ministru Šaroviću na brzom reagiranju i otklanjanju mogućih barijera, te Vladi i Begi Gutiću, premijeru TK, koji su u najkraćem roku angažirali sve potrebne resurse kako bi se prevenirali problemi na MAT-u.

Na ovaj je način spriječena višemilionska šteta. Od početka odvijanja kargo saobraćaja u junu ove godine, sa MAT-a je Turkish Airlinesovim avionima prevezeno 30 procenata planiranog mesa namijenjenog za izvoz u Republiku Tursku. U idućoj godini planiran je izvoz do 20.000 tona mesa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,