Petak, 10. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. građevinari lani u inostranstvu zaradili 113 miliona KM

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovačke kompanije izvršile su u prošloj godini građevinske radove u inostranstvu u vrijednosti 113,37 miliona KM, što prestavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Većina izvršenih radova, blizu 80 posto, odnosi se na Evropu, koja postaje dominantno izvozno tržište za bh. kompanije.

Vrijednost izvršenih radova u Evropi iznosila je prošle godine 88,7 miliona KM i veća je za 18,9 posto nego prošle godine.

Vodeće tržište je Albanija gdje je realizacija iznosila 45,8 miliona KM ili 40 odsto od ukupne vrijednosti izvršenih radova.

Značajan iskorak zabilježen je u Srbiji, u kojoj su obavljeni radovi vrijedni 11,5 miliona KM, što je 300 posto više nego u 2014. godini.

U Hrvatskoj je izvedeno radova vrijednih 10,8 mil. KM, a približno tolika bila je i realizacija u Njemačkoj, gdje znatan broj bh. kompanija posluje na osnovu detašmana koje dodjeljuje ova država.

Zanimljivo je da su bh kompanije bile prisutne i na Islandu, gdje su prošle godine izvršile radove u vrijednosti 2,2 miliona KM.

Na afričkom kontinentu bh. građevinari su bili manje aktivni, te je vrijednost izvršenih radova iznosila 24,5 miliona KM, ili gotovo za četvrtinu manje nego godinu ranije.

Najveća gradilišta za bh. kompanije u Africi su Alžir, gdje su realizovani poslovi vrijedni 12,3 mil. KM, i Kenija gdje je prihodovano 11,4 miliona KM.
Manji radovi obavljeni su još u Etiopiji, dok u Libiji prošle godine nije bilo angažmana bh. građevinara.

U Aziji je vrijednost radova iznosila simboličnih 85 hiljada KM (realizovanih u Saudijskoj Arabiji), nakon 3,9 miliona u 2014. godini.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u 2015. godini jedna četvrtina odnosi se na objekte visokogradnje, a tri četvrtine čine radovi na objektima niskogradnje.
Visokogradnja je zastupljena u zemljama Evrope i Azije, a niskogradnja najviše u zemljama Afrike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,