Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

On je najveća ”prevara” u historiji Chelseaja

Preuzmite sliku

Kroz bogatiju historiju londonskog Chelseaja svjedočili smo nastupima nekolicine fantastičnih fudbalera i nezaboravnih generacija koje su trofeje osvajale ”kao na traci”.

Posebno je klub procvjetao dolaskom ruskih miliona na Otok, osvojena je i Liga prvaka, ali su u troškovima bez sumnje napravljene i brojne greške. Jedna od najvećih je portugalski golman Henrique Hilário Meireles Sampaio ili kratko – Hilario.

Ovaj golman godinama je sjedio na klupi ili tribinama londonskog kluba. Rijetko je igrao, uglavnom u okolnostima povreda igrača koje je ”mijenjao”. Pri tome je bio sasvim solidno plaćen, izvještaji iz kolijevke fudbala kažu da mu je sedmično na račun ”pristizalo” 12.000 funti.

Tako je tokom svog boravka na Stamford Bridgeu zaradio milione, a za svih osam godina, branio je na ukupno – 20 mečeva. Dakle, prosječno je priliku dobijao manje od tri puta godišnje što ga svrstava u red jednih od najvećih ”prevara” kluba u historiji.

Ali nije on ”kriv”. Štaviše, klub ga je iznimno cijenio pa je i nakon što je kopačke okačio o klin, dobio zaposlenje u trenerskom timu Chelseaja. A dobar broj navijača vjerovatno za njega nikada nije ni čuo. Podsjećamo, sličnu priču iza sebe ima bivši golman Manchester Cityja. On za četiri godine nije odigrao nijednu utakmicu, a također je zaradio milione.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje