Srijeda, 20. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kolaps na granicama Hrvatske: Na ljeto nas očekuju kolone od Slovenije do Zagreba

Istovremeno kad je u Bruxelles stiglo pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojem poručuje da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Sloveniju i EU dok Hrvatska nije bila članica, predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez kaže da se problemi s gužvama na slovensko-hrvatskoj granici neće moći riješiti bilateralno.

Hrvatska je kandidat za Schengen i u drukčijem je položaju od Slovenije. Pravila su određena, riječ je o sigurnosnom pitanju i EU treba naći trajno rješenje – tvrdi Brglez.
Premijer Andrej Plenković jučer je na sjednici Vlade utvrdio da je stanje na granicama, prije svega sa Slovenijom, neodrživo.

Tužba EU
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač kazao je za Jutarnji, da bi Hrvatska nastavi li Slovenija sa sistematskom kontrolama, mogla zatražiti od EU i odštetu zbog štete koja bi nastala za hrvatski turizam i zemlju koja ostvaruje 20 posto BDP-a u turizmu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor odmah je reagirao nakon što je objavljeno pismo K. Grabar-Kitarović i kaže da podupire slovensku vladu i granične službe u provođenju europske odredbe. Provođenje odredbe o kontroli granica nije nimalo povezano s arbitražom – poručuje Ured slovenskog predsjednika.

Usko grlo
Saobraćajni horor na graničnim prijelazima sa Slovenijom konačno je pokrenuo hrvatsku diplomaciju u pokušaju da uoči turističke sezone pokuša privoljeti Europsku komisiju da ublaži Odredbu i spriječi mnogo veće kolone na cestama nego što su viđene za ovaj Uskrs. U suprotnom, u najjačim udarnim turističkim vikendima kolona od graničnog prijelaza Bregana mogla bi se protezati do samog ulaza u Zagreb, u dužini od 12 kilometara.

Najveće gužve i kolone mogle bi nastupiti na izlazu iz Hrvatske, i to na lokacijama gdje su naplatne kućice za izlazak s autocesta blizu graničnih prijelaza. Prije svega, riječ je o graničnim prijelazima Bregana i Macelj sa Slovenijom, Goričan s Mađarskom i Čarapine s Bosnom i Hercegovinom. Granični prijelaz Bregana tijekom uskrsnih praznika pokazao se kao najveće usko grlo.

Naplata cestarine
Na Uskrsni ponedjeljak na naplatnoj kućici Bregana prema Sloveniji izašlo je oko 8000 vozila. Na ulaz u Sloveniju čekalo se oko dva sata, a kolona se protezala od naplatne kućice do slovenske granice, što je oko 1,5 kilometara. Kroz naplatu Bregana je 20. avgusta 2016. izašlo oko 16.000 vozila, u udarnom satu, od 11 do podneva, kroz sedam otvorenih traka prošlo je čak 1000 vozila, a blagajniku je bilo potrebno oko 60 sekundi za naplatu cestarine.

Evropska komisija je spremna pomoći, ali odredba ostaje na snazi.Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker primio je pismo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na to će pismo i odgovoriti, ali Evropska komisija nema poseban komentar o pismu.

Potvrdili su jučer  iz Evropske komisije u Bruxellesu ponavljajući da su spremni pomoći svim članicama u provođenju odredbe o sistematskim provjerama na graničnim prijelazima kako bi se ispunili sigurnosni ciljevi te odredbe i istodobno izbjegli negativni učinci na prohodnost u saobraćaju.

“Nemamo poseban komentar u vezi s pismom. Primili smo ga i odgovorit ćemo na njega”, izjavila je glasnogovornica Mina Andreeva. Glasnogovornica zadužena za pitanja migracija i unutarnjih poslova Tove Ernst i ovom je prilikom ponovila da je EK u stalnom kontaktu sa svim članicama i da je spremna pomoći kako bi se uredba implementirala na najbolji mogući način.

Sljedeće sedmice  trebao bi se održati još jedan sastanak stručnjaka iz država članica na tu temu. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje