Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Snimka ženke delfina koja tuguje za uginulim mladunčetom rastužila je svijet

Popularno

Naučno je dokazano da delfini imaju razvijenu društvenu strukturu i da pokazuju brigu za članove svoje skupine. Smrt jedinke predstavlja im svojevrsnu traumu. Tugovanje i opraštanje s uginulim članom zabilježeno je kod delfina, a traje ovisno o snazi veze između jedinki, piše index.hr.

Video koji je rastužio cijeli svijet snimio je Michael McCarthy. Vozio je kanu kada je ugledao delfina i manje tijelo koje je plutalo kraj njega. Najprije je pomislio da se radi o plijenu, no vrlo je brzo shvatio da je u pitanju majka koja oplakuje svoje mladunče. Snimio je cijeli prizor te kaže da ga je to duboko potreslo. No, na sreću, ženka nije bila sama.

Došli su je “utješiti” i drugi delfini iz skupine, a jedan je s njom ostao cijelo vrijeme. Najgore je bilo to što je maleni delfin stradao zbog nepažnje čovjeka. “U moru sam cijeli svoj život, dobro znam kako izgleda rana nastala propelerom”, napisao je McCarthy.

Dodao je da su vozači često nepažljivi u dubinama jer misle kako su delfini prebrzi da bi došlo do sudara s propelerima. Ovaj je video pogledalo više od 70.000 ljudi i svi su se složili s jednim – majka je majka, bez obzira na vrstu, a svaki gubitak djeteta užasno je potresan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,